Brugge maakt komaf met huisjesmelkerij en verkrotting in de Singel

© Streetview
Redactie KW

Er is eindelijk een oplossing in de maak voor een verloederde kankerplek in Brugge: de Singel waar in verkrotte panden jarenlang aan huisjesmelkerij gedaan werd.

Langs de Singel, een doodlopende straat langs de vestingsgracht nabij de Smedenpoort, staan 16 aaneengesloten bel-etagewoningen uit het begin van de twintigste eeuw. De panden met huisnummers 5-6-7-8 zullen binnenkort worden verbouwd en aangepast aan de hedendaagse comfortnormen.

Schepen van Ruimtelijke Ordening en Wonen Franky Demon (CD&V) keurde zonet de stedenbouwkundige vergunning voor deze 4 panden goed. “Hiermee komt een einde aan een jarenlange historiek van bouwaanvragen voor deze vier woningen, ” zegt de schepen. “Deze vier panden werden in de jaren ’90 verbonden door het maken van deuropeningen in de tussenmuren. Hierdoor werden in totaal niet minder dan 34 kamers ingericht. Op meerdere punten voldeden de panden niet aan de politieverordening op het wonen op kamers. Er werd toen beslist om woonverbod op te leggen.”

In de loop der jaren werden nogal wat bouwaanvragen ingediend, telkens met de bedoeling om in de verschillende panden appartementen of studentenhuisvesting in te richten. De huidige aanvragen, die werden goedgekeurd, zorgen ervoor dat de panden los van elkaar als eengezinswoning zullen heringericht worden. “Op deze locatie zijn eengezinswoningen ook de meest aangewezen bestemming,” aldus Franky Demon.

(SVK)