Brugge krijgt met Jacky en Ty twee nieuwe viervoeters in het korps

Jacky en Ty mogen aan de slag. Hun trainers Bart Bonne en Bart Vercauteren namen gisteren het felbegeerde diploma apetrots in ontvangst. Intussen is ook Ciske (de pup op de foto), het zoontje van Jacky, aan de eerste trainingen begonnen. © AFr
Redactie KW

Na een maandenlange training zijn de Mechelse herders Jacky en Ty geslaagd voor hun opleiding tot politiehond. De beide dieren gaan meteen aan de slag bij het Brugse politiekorps. Ciske, de zoon van Jacky, is intussen aan zijn training begonnen.

Twee jaar en drie maanden nadat hij ter wereld kwam treedt de Mechelse herder in de voetsporen van zijn vader Tommy (10), de oudste politiehond van de Brugse politie. In april 2016 verwierf Jacky beroemdheid toen hij als vijf maanden oude pup samen met zijn trainer Bart Bonne (47) een bezoekje bracht aan het Brugse gerechtsgebouw en daar iedereen vertederde. Maar het schattige hondje groeide uit tot een indrukwekkende viervoeter die eind 2017 samen met zijn drie maanden oudere maatje Ty eindelijk aan het echte werk mocht beginnen: de opleiding tot politiehond.

Intensieve training

En met succes, want gisteren mochten hun apetrotse trainers Bart Bonne en Bart Vercauteren het felbegeerde diploma in ontvangst nemen. “Dit is de kroon op het werk na de zeer intensieve training”, lacht Bart Bonne. “Wij zijn hier dag en nacht mee bezig geweest. De medische screening vorig jaar was al een heel spannend moment, want mocht die zijn tegengevallen was het einde verhaal.” Naast Tommy en Jef (8) is Jacky de derde gediplomeerde politiehond van Bart Bonne. En intussen is ook Ciske, het zoontje van Jacky, aan de eerste trainingen begonnen. “Met wat geluk kan Ciske over twee jaar zijn grootvader Tommy opvolgen. Die zal dan twaalf jaar oud zijn en pensioengerechtigd”, lacht de immer sympathieke politieagent.

Uit respect

Bart Bonne koos Jacky eigenhandig uit een heel nest pups en noemde hem naar een zeer gerespecteerde patrouillehondenbegeleider binnen het Brugse korps. “Collega Jacky Verreck is anderhalf jaar na zijn pensioen veel te vroeg van ons heen gegaan”, vervolgt Bart. “Uit respect heb ik mijn hond naar hem genoemd. Ciske werd genoemd naar gepensioneerd collega Cisse Roggeman, voor wie ik eveneens heel veel respect heb. De Cisse was een topcollega waar iedereen steeds op kon rekenen.”

Samen met Jacky en Ty beschikt het Brugse politiekorps nu over vijf gediplomeerde politiehonden. “Jacky en Ty zijn net als de andere honden zeer gehoorzaam, sociaal en moedig. Ze zullen als patrouillehonden ondersteuning bieden bij het politiewerk, bijvoorbeeld tijdens weekendpatrouilles of voetbalwedstrijden. In principe kan daar nog een tweede specialisatie bijkomen, bijvoorbeeld als drugshond, maar dat is zeker niet evident. Misschien is er voor Ciske een andere toekomst weggelegd.” (AFr/TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier