Brugge: “Ik wil mee werken aan een betere wereld”

Stefaan Vergaerde, hier als clown Fieto, op de foto met Evelyne Van Meurs, de kindjes Trewyn en Eowyn en tot slot hondje Teddy. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

Onze lezers hebben Stefaan Vergaerde (53) uit Christus Koning verkozen tot dé Krak van Brugge. Hij is actief op bijzonder veel vlakken, maar vooral bekend als verkeersclown Fieto. “Leuk dat ik verkeersveiligheid op deze manier in de kijker kan zetten.”

Stefaan Vergaerde haalde liefst 63 procent van de Brugse stemmen in de Krakverkiezing. Een overweldigende overwinning. “Ik ben blij dat ik gewonnen heb als verkeersclown Fieto”, reageert hij. “En dat ik verkeersveiligheid, -opvoeding en veilige schoolomgevingen op deze manier in de kijker kan zetten. Het is ook een voldoening voor de vele organisaties en mensen die mij steunden tijdens deze spannende campagne, met allemaal waardige tegenkandidaten die elk hun eigen netwerken hebben om mensen te zoeken om te kiezen voor hen.”

Stefaan kreeg niet zomaar zoveel stemmen achter zijn naam. “Ik heb het internet en de sociale media gebruikt om mijn nominatie kenbaar te maken bij een groot publiek. Daarnaast ben ik op stap gegaan als Fieto de verkeersclown. Dag na dag de kindjes helpen oversteken aan het gevaarlijk zebrapad langs de Leopold I-laan, waar ik onlangs zelf moest wegspringen voor mijn leven. Een bestuurder wilde niet stoppen voor het zebrapad… Voorts heb ik posters uitgedeeld en huis-aan-huisbezoeken gedaan op Christus Koning en Sint-Pieters.”

“Ik heb veel mensen ontmoet die gruwel van de oorlog meegemaakt hebben”

De kersverse Krak van Brugge kreeg zijn sociaal engagement van thuis uit mee. “Mijn ouders waren lieve, sociale, eenvoudige en hardwerkende mensen”, vertelt Stefaan. “Zij leerden ons hoe belangrijk het is om als kind thuis te komen. En vanuit deze liefde de kracht hebben om mee te werken aan een betere wereld door eenvoudigweg dienstbaar te zijn. Als verpleegkundige palliatieve zorgen en oncologie ben ik er mij van bewust hoe kostbaar het leven is. En het kan rap veranderen … Er is dus geen tijd te verliezen om mee te werken aan een betere wereld.”

“Als reserveofficier defensie en lid van Mars- en Mercurius Brugge heb ik geleerd dat burgerzin en dienstbaarheid naar de samenleving toe erg belangrijk zijn. Op dit vlak is het belangrijk om een stichtend voorbeeld te zijn en niet bij de pakken te blijven zitten. Meewerken aan een betere wereld en niet alleen voor die schatten van dochtertjes – en schat van een vrouwtje – bij mij thuis …”

“Ik heb in al die jaren veel mensen ontmoet die de gruwel van de oorlog en de concentratiekampen meegemaakt hebben. Als herinnerings-, herdenkings- en vredeseducator op tal van scholen wil ik een boodschap van vrede brengen, vooral naar de kinderen toe. Dit mag nooit meer gebeuren. Mijn diepste respect gaat uit naar de vele vrijwilligers die zich dagdagelijks kosteloos inzetten voor een betere wereld, wat een vorm is van solidariteit.”

“Als ik ooit zou verhuizen, zou het naar Schotland zijn”

Wat vind je goed aan Brugge?

“Het cultuurhistorisch patrimonium, het erfgoed en rijk historisch verleden en de zorg en aandacht daarvoor. Brugge is een open museum. Ook het feit dat via allerhande initiatieven kinderen en jongeren warm gemaakt worden voor ons rijk verleden, vind ik erg waardevol.”

Wat kan beter?

“Ondanks de vele inspanningen en initiatieven van het stadsbestuur, gaan de mobiliteit en verkeersveiligheid erop achteruit. De wegen slibben dicht. Daarnaast maakt het gedrag van veel weggebruikers schoolomgevingen gevaarlijk voor schoolkinderen. Veel ouders durven hun kinderen niet alleen naar school laten gaan.”

Interesse in een politieke carrière?

“Ja, omdat je pas als politicus iets kan veranderen. Het grote probleem is: waar vind ik de tijd om aan politiek te doen? Daarbij is het zo fijn om dagelijks tussen de mensen dienstbaar te zijn, zonder een trapje hoger te staan.”

Wat zou je eerst veranderen als burgemeester?

“Ik zou meteen werk maken van veilige schoolomgevingen door in de buurt van elke school in Brugge schoolstraten te creëren. Investeren in de verkeerspolitie om nog meer en beter controle te houden op verkeersveiligheid en het naleven van de verkeersregels, want nu lappen heel wat weggebruikers die regels aan hun laars. Als gemachtigd opzichter ben ik daar dagelijks getuige van.”

Zou je ooit nog verhuizen?

“Als ik ooit nog zou willen verhuizen, maar ik vrees dat ik daar te oud voor ben, zou het naar Schotland zijn. In een landhuis aan de voet van de Highlands wonen, dat moet gewoon prachtig zijn.”

Bio Stefaan Vergaerde

Privé

Geboren op 8 juli 1964 in Brugge. Getrouwd met Evelyne van Meurs. Papa van Charlotte (20), Trewyn (7) en Eowyn (3).

Loopbaan

Verpleegkundige in de oncologie en verpleegkundige in de palliatieve zorgen oncologie. Na 21 jaar radiotherapie in het AZ Sint-Jan, sinds 2009 actief in de plliatieve zorgeenheid De Vlinder. Reservist en militair verpleegkundige bij het Medische Component van Defensie.

Vrije tijd

Gemachtigd opzichter als de verkeersclown Fieto in Christus Koning. Herinnerings-, herdenkings- en vredeseducator in scholen. Figurant in Heilig Bloedprocessie en Gouden Boomstoet. De natuur intrekken met het gezin.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak