Brugge gunt Eneco één windmolen in Zeebrugge, tweede krijgt negatief advies

06/09/16 om 13:43 - Bijgewerkt om 13:43

Eneco Wind Belgium diende twee aanvragen in om nieuwe windturbines te bouwen in de Haven van Zeebrugge. Het krijgt een vergunning voor de bouw van een windturbine aan het Noordelijk Insteekdok op de site van Tropicana.

Brugge gunt Eneco één windmolen in Zeebrugge, tweede krijgt negatief advies

De eerste aanvraag betreft de bouw van een windturbine aan het Noordelijk Insteekdok op de site van Tropicana in de Haven van Zeebrugge, aan de Jozef Verschaveweg. Deze aanvraag werd volledig door de Stad behandeld, aangezien de elektriciteit die deze windturbine zal produceren grotendeels voor eigen gebruik zal zijn. Deze aanvraag voor het plaatsen van de windmolen op de site van Tropicana wordt door de Stad vergund.

Eneco diende nog een tweede aanvraag in voor de plaatsing van een andere windturbine aan het Noordelijk Insteekdok, namelijk op de site van de Vlaamse Visveiling. Deze aanvraag wordt behandeld door Ruimte Vlaanderen, maar de Stad Brugge dient hier een advies in te geven. Het betreft hier een windturbine met een tiphoogte van 180 meter op een nieuwe locatie, namelijk op de terreinen van de Zeebrugse Visveiling aan de Skaggerrakstraat.

Bezwaren door omwonenden

Tijdens het openbaar onderzoek werden heel wat bezwaren door omwonenden ingediend. Aspecten zoals lawaaihinder en slagschaduw kwamen hier uitgebreid aan bod. De windturbine die op het terrein van de Visveiling werd voorgesteld, zou op een korte afstand van een woongebied liggen, namelijk op een afstand van 305 meter. De dichtste woning zou op ongeveer 340 meter gelegen zijn. Stad Brugge heeft daarom ongunstig advies uitgebracht. Het is nu aan Ruimte Vlaanderen om deze aanvraag verder te beoordelen.

(FJA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!