Brugge gaat aanbod openbare toiletten gevoelig uitbreiden

Renaat Landuyt, Dirk de Fauw en Sophie Demeyer gaven donderdag toelichting bij het nieuwe beleidsplan rond openbare toiletten in Brugge. © Benny Proot
Redactie KW

Uitgerekend op Wereld Toilet Dag maakte het Brugse stadsbestuur bekend dat het bestaande aanbod openbare toiletten gevoelig wordt uitgebreid.

Zo komt er een verdubbeling van het aantal openbare toiletten op ‘t Zand. Ook ter hoogte van de Biekorfbibliotheek zal men een urinoir en een toilet voor mensen met een beperking plaatsen. Met een wc-plannetje kun je voortaan gemakkelijk achterhalen waar zich in de binnenstad openbare toiletten bevinden. Door deze bijkomende plasfaciliteiten hoopt het Brugse stadsbestuur het wildplassen in te dijken. Naast dit wc-plan werd ook de app ‘hogenood’ ontwikkeld, die je kunt downloaden. Deze app laat je de route naar het toilet zien, geeft voorzieningen weer en geeft reviews van andere bezoekers.

Burgemeester Landuyt is echter niet blind voor het probleem van het wildplassen. Dit jaar werden tot op vandaag al een 150-tal GAS-vaststellingen gedaan. In het stadscentrum is de Artoisstraat, dichtbij ‘t Zand, één van de probleemlocaties bij uitstek. “We hebben er de kaaimuur gerenoveerd en voorzien van een vochtwerende coating. Het gaat om een soort verf die aan je kleren begint te plakken als je er wildplast“, aldus Renaat Landuyt.

Boetes van 50 tot 250 euro

Nog om het wildplassen in te dijken, wordt in het plan van de heraanleg van ‘t Zand niet alleen het ondergrondse aanbod toiletten gerenoveerd, maar komt er op het gelijkvloers ook een verdubbeling van het bestaande aanbod openbare toiletfaciliteiten. “Zo komen er twee bijkomende urinoirs, twee heren- en drie damestoiletten en één toilet voor mensen met een beperking op het gelijkvloers van het paviljoen van de parking aan de kant Noordzandstraat”, zegt schepen van Welzijn Dirk De fauw (CD&V). “Hier gaat een investering van bijna 90.000 euro mee gepaard.”

Ter hoogte van de Biekorfbibliotheek, op een steenworp van de Eiermarkt, komt er een urinoir en een gesloten toilet. Daar trekt het stadsbestuur van Brugge 115.000 euro voor uit. Deze faciliteiten zouden tegen volgende zomer al in gebruik moeten zijn. De stad liet ook een sensibiliseringsbord maken dat wildplassers moet afschrikken. Op dat bord valt te lezen ‘Wildplassen? Niet in Brugge! Gebruik de openbare urinoirs. Boetes van 50 tot 250 euro”. De borden zullen ook op evenementen te zien zijn.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier