Brugge en Elia bereiken akkoord in Stevinproject

Redactie KW

Het Brugse college van burgemeester en schepenen besliste in te gaan op het dadingsvoorstel van Elia Assets omtrent de uitbreidingswerken van het hoogspanningsnetwerk in Zeebrugge. “Een belangrijke stap in dit moeilijke dossier”, schetst schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) dinsdagmiddag, “waardoor er een einde komt aan het geschil tussen de Stad en Elia.”

Netbeheerder Elia wil al geruime tijd tussen Zeebrugge en Maldegem een hoogspanningsnet aanleggen om zo de bevoorrading van op zee richting het binnenland te optimaliseren. Het gaat enerzijds om de aanpassing van het electriciteitsnetwerk in functie van de off-shore windturbineparken in de Noordzee, en anderzijds om het verhogen van de energiebevoorrading door via onderzeese verbindingen aansluiting te maken met het netwerk naar Groot-Brittanië, respectievelijk het Stevin- en Nemoproject genaamd. De Vlaamse regering heeft daartoe een Gewestelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan (GRUP) goedgekeurd, maar onder meer Brugge trok naar de Raad van State.

Site Herdersbrug

Maar Brugge wil daar nu op terugkomen als Elia enkele toegevingen wil doen. Zo moet het hoogspanningsstation Nemo verhuizen naar de site Herdersbrug, verder van de Stationswijk waar het station initieel gepland was. Stevin mag blijven, maar moet maximaal geïntegreerd worden in het terrein. Bovendien zal gepoogd worden om de verbindingen maximaal ondergronds te leggen. Elia liet eerder al weten de bouwwerken maximaal te integreren in het landschap.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier