Brugge dooft verlichting niet, maar wil wel dimmen

De 2.600 straatlantaarns in de Brugse binnenstad zouden op termijn uitgerust worden met nieuwe armaturen en ledlampen. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

In tegenstelling tot bepaalde gemeenten in de omgeving, koos Brugge ervoor de straatverlichting ‘s nachts niét te doven. De stad opteerde voor een andere besparingsmaatregel, namelijk het stelselmatig plaatsen van ledlampen op de straatlantaarns. Bedoeling is dat tegen 2023 alle 2.600 Brugse lantaarnpalen voorzien zijn van – dimbare – ledverlichting.

Deze reportage maakt deel uit van ons ‘Dossier Het Licht Gaat Uit‘.

In gemeenten als Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke wordt de straatverlichting op weekdagen rond middernacht gedoofd. Knokke-Heist, Blankenberge en Damme opteerden er dan weer voor om de verlichting niét te doven. Dat geldt ook voor Brugge. “We hebben er als een soort veiligheidsmaatregel voor gekozen om de straatverlichting niet te doven in Brugge”, vertelt burgemeester Renaat Landuyt. “Dat gaat dan om zowel verkeersveiligheid als veiligheid tegen inbraken. In Brugge wordt het dus nooit helemaal duister.”

Toch zet de stad wel degelijk in op energiebesparing. Daarom wordt de straatverlichting stelselmatig vernieuwd: de 2.600 straatlantaarns worden gefaseerd voorzien van nieuwe armaturen en ledlampen. “Overal waar de gelegenheid zich voordoet, plaatsen we al ledlampen”, aldus de burgervader. “Dat zal ons in staat stellen om de straatverlichting te dimmen. En sowieso zorgt ledverlichting al voor een fikse besparing.”

Gehoopt wordt dat de overschakeling naar ledverlichting tegen 2023 afgerond zal zijn.

Naast de straatverlichting dient in Brugge ook nog rekening gehouden te worden met de verlichting van monumenten. Die, en de verlichting van de reien, wordt wél gedoofd. In de zomer vanaf 1 uur ‘s nachts, in de winter vanaf middernacht.

De kerstverlichting gaat tijdens de week dan weer om 22 uur uit, in het weekend is dat om middernacht.