Brugge Classic leidt fietsers door en rond een (tijdelijk) verkeersvrije stad

Redactie KW

In samenwerking met acht plaatselijke wielerclubs zet de Sportdienst van de stad Brugge op zaterdag 26 maart zijn schouders onder de organisatie van de eerste Brugge Classic

Deelnemers aan de eerste Brugge Classic krijgen de kans om op de Ring rond Brugge 75 kilometer te fietsen, een unicum voor recreatieve fietsers. Dit gebeurt op wegen die voor de gelegenheid verkeersvrij gemaakt worden door de Lokale Politie en Vlaamse Motoseingevers. “Het verzamelpunt en de officieuze start ligt aan het Jan Breydelstadion”, zegt de Brugse schepen van Sport Annick Lambrecht (SP.A). “Van daaruit fietsen de deelnemers een gezamenlijke aanlooplus van veertien kilometer richting binnenstad. Via de Ezelstraat gaat het richting Ezelsstraat en Markt, om vervolgens via de Vlamingstraat en -dam de Ring op te rijden.”

Op die manier fietsen de recreanten over de Komvest, langs Sint-Jozef, Dampoort en Kruispoort naar de Katelijnepoort, over de hoge brug naar het station, de Unesco-rotonde en door de tunnel onder ‘t Zand. Net voorbij de Bloedput, in de Filips De Goedelaan, wordt even halt gehouden om de deelnemers in drie groepen op te splitsen. “Vervolgens gaat het in drie vooraf bepaalde groepen door alle deelgemeenten van onze stad. In chronologische volgorde gaat het om Sint-Pieters, Lissewege, Zeebrugge, Dudzele, Koolkerke, Sint-Kruis, Assebroek, Sint-Michiels en naar een passage door Beisbroek terug naar het Jan Breydelstadion.”

Omwille van de veiligheid wordt het aantal deelnemers beperkt tot 250 fietsers per peloton of 750 in totaal. De drie pelotons worden geassisteerd door een ploeg- en bezemwagen en een ambulance. De eerste groep rijdt aan 34 kilometer per uur, groep twee aan 30 kilometer per uur en groep drie aan 26 kilometer per uur. Voor die laatste groep last de organisatie op aanbeveling van de wielerclubs een korte stop in Koolkerke in. Die groep zal ook een iets korter parcours – 65 in plaats van 75 kilometer – afleggen, zodat ze niet lang na de tweede groep zal aankomen in het Jan Breydelstadion.

(svv)

>> Inschrijven voor de Brugge Classic kan via www.brugge.be/classic. Deelnemen kost 6 euro (voor leden van een wielerfederatie) of 8 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier