Brugge beschermt zich tegen terreur met ‘pitagones’

Redactie KW

Wie dit weekend ging shoppen in Brugge heeft ze vast wel gezien: de pitagones. Het nieuwste middel van de Brugse politie tegen antiterreur. “We zullen die bij elke gelegenheid waar veel volk samen komt gebruiken”, klinkt het.

Brugge heeft een nieuw anti-terreurmiddel. Het gaat om ‘pitagones’. Dat zijn mobiele barrières die bestelwagens en zelfs vrachtwagens kunnen tegenhouden. De rood-geel-grijze toestellen kunnen verplaatst worden en werden afgelopen weekend voor het eerst door de politie ingezet. Het was dan ook over de koppen lopen in de Brugse binnenstad. De koopzondag zorgde in combinatie met de eindejaarsperiode en de kerstmarkt voor heel wat bezoekers. Hét uitgelezen moment dus om de pitagones in te zetten. “We juichen uiteraard toe dat de binnenstad druk bezocht wordt”, zegt burgemeester Renaat Landuyt. “En op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat iedereen veilig kan komen shoppen. We hechten daar echt belang aan.”

Terroristen kiezen steeds vaker drukke plaatsen uit om er met een vrachtwagen of bestelwagen op in te rijden. Daarom plaatste de stad ook al betonblokken rond de kerstmarkt. Maar om ook de mensen in de drukke winkelstraten te beschermen worden nu mobiele obstakels ingezet. En net daarvoor werden de Pitagones ontworpen. De beelden van een crashtest in Duitsland spreken dan ook voor zich. Die tonen hoe een vrachtwagen van 7,5 ton aan een snelheid van 48 kilometer per uur in rijdt op de mobiele barrière. Die slaagt er als bij wonder in om de vrachtwagen te stoppen.

https://www.youtube.com/watch?v=zgpVDSkTVAs

De pitagones zijn van Belgische makelij en de stad Brugge kocht in totaal dertig stuks aan. Goed voor een kostprijs van 50.000 euro. Het is dan ook de bedoeling om die vaak en gericht in te zetten. “We zullen die bij elke gelegenheid waar veel volk samen komt gebruiken”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel. “Dan denk ik aan drukke koopjesdagen of evenementen zoals Vlaanderen Zingt.”

Het is echter niet omdat het om mobiele barrières gaat, dat die ook zomaar geplaatst en weggebracht kunnen worden. Daar is namelijk een vrachtwagen voor nodig. “Die toestellen kun je ook niet zomaar opheffen. Ze kunnen wel gerold worden en dat is het grote voordeel in vergelijking met betonblokken. Uiteraard nemen we die ‘s avonds ook telkens terug binnen.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier