Brouwerij De Poes valt drie keer in de prijzen op World Beer Challenge

Stijn David: "Het is niet altijd eenvoudig om aan de vraag te voldoen, want ik wil niet toegeven aan de marktdruk." © VVC
Redactie KW

Brouwerij De Poes uit Tielt scoorde drie medailles op de World Beer Challenge in Estoril in Portugal. De Poes Blond en Bellootje brachten goud mee naar Tielt. De Poes Export kreeg een zilveren medaille. Deze bekroning bewijst dat kwaliteitsgetrouwe ambacht internationale erkenning krijgt.

Zaakvoerder Stijn David (43) is trots op brouwerij De Poes. “Ik volgde de opleiding bakker en diëtist”, vertelt hij. “Door mijn passie voor bier begon ik in 2012 thuis te brouwen. Ik bouwde mijn eigen installatie en experimenteerde met gistingen en hoparoma’s. Ik produceerde zo’n 30 liter per brouwsel.” Brouwerij De Poes werd opgericht in 2014. “Mijn liefste huisdier is een kat. Pas na 13 brouwsels stelde ik De Poes aan het publiek voor. Het is een ongefilterd bier van hoge gisting met nagisting op de fles en 8 procent alcohol. Het smaakt fruitig en gebalanceerd bitter door de soort hop die ik ervoor gekozen heb. Een selectie kruiden geeft een aangename frisheid. “

Bij Deca Services in Woesten kan Stijn een grotere productie bekomen. “Ik begon in de Lindenlaan in Tielt, maar de 33 centiliterflessen brouw ik in Woesten met een capaciteit van 3.000 liter per brouwdag. Brouwerij Deca is opgericht kort na de Eerste Wereldoorlog en de installatie laat me toe om op de ouderwetse, ambachtelijke manier te brouwen.” Ondertussen vond Stijn een tweede locatie in Tielt. “Twee jaar geleden begon ik een proeflabo in de Ten Hovestraat. Deze site heeft een capaciteit van 1.000 liter per brouwdag. Ik blijf brouwen bij Deca Services in Woesten, maar de vaten en de 75 centiliterflessen van De Poes brouw ik in Tielt, net als De Poes Export en Bellootje.”

Investering

Er zijn dus nog twee bieren in het aanbod. “Voor het Jaar van het Bier in 2017 maakte ik De Poes Export. Dit blond bier van lage gisting heeft een alcoholpercentage van 4,8. Het smaakt matig bitter en kan vergeleken worden met pilsbier van Duitse oorsprong. Doordat er extra koeling nodig is om dit type bier te kunnen brouwen, omvatte de installatie een fikse investering.” Bellootje is het jongste bier van brouwerij De Poes. “Op vraag van de zaakvoerster van De Traagheid maakte ik een blond dry hopped bier met een smakelijk aroma en een mindere bitterheid. Met 6 procent alcohol zit het tussen De Poes Blond en De Poes Export. Bellootje wordt enkel geserveerd in De Traagheid, maar de 75 centiliterflessen zijn sinds kort ook verkrijgbaar bij drankenhandel De Weerdt en La Bouteille d’Amour.”

“De appreciatie voor mijn bieren motiveert mij om verder kwaliteit te leveren”

In de Ten Hovestraat is er plaats voor huurbrouwers. “En die zijn er nu ook. Vier jonge mannen uit Ardooie brouwen De Rakel, gasten uit Waarschoot komen de Elselot Tripel brouwen en dan heb ik nog huurders uit Lokeren en Herzele. Andere beginnende brouwers kunnen steeds bij ons terecht.” Na vier jaar al meteen twee gouden medailles in de wacht slepen op de World Beer Challenge, wijst op kwaliteit. “Ik krijg kennis van de wedstrijden via vakbladen en forums. Voor de categorieën waaraan men wil deelnemen, moet men het gevraagde aantal flessen bezorgen. De beoordeling gebeurt door vakmensen die blind proeven. Dit jaar vielen ook bieren uit Brazilië, Duitsland en andere landen in de prijzen. De jury beoordeelde 654 bieren.”

Verzadigde pilsmarkt

Deze drie prijzen zijn een kroon op het werk. “Mijn eerste bier noem ik nu De Poes Blond. Men mag het vergelijken met een tripel. Ik heb er verder aan gesleuteld om het te optimaliseren. Het is de eerste keer dat het goud behaalt in blindproeftesten en dat bewijst dat het geapprecieerd blijft. Dat De Poes Export met zilver naar huis komt, is zeer eervol. De pilsmarkt in België is verzadigd, maar toch blijft de Export een luxepils. Ik noem het een ode aan de Belgische brouwers. Dat Bellootje ook goud kreeg, maakt mij natuurlijk driedubbel tevreden.”

De toekomst ziet er rooskleurig uit. “De appreciatie voor mijn bieren motiveert mij om verder kwaliteit te leveren. Het is niet altijd eenvoudig om aan de vraag te voldoen, want ik wil niet toegeven aan de marktdruk. Bier heeft tijd nodig om te rijpen en ik zal de periode die nodig is nooit verkorten. Enkel door het rijpingsproces goed te bewaken en te respecteren, kan ik de gekende kwaliteit blijven leveren.”

(VVC)

Meer info vindt u op de website www.brouwerijdepoes.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier