‘Brood & fijngebak Victor’ uit Harelbeke wint internationale broodbakkerswedstrijd

Redactie KW

Afgelopen zomer startte de zoektocht van bloemleverancier Dossche Mills naar een nieuwe ‘Smaakmaker’. De wedstrijd ging tussen bakkers uit België, Nederland en Frankrijk. Uit meer dan 150 inzendingen werd ‘Brood & fijngebak Victor’ uit Harelbeke gelauwerd tot winnaar.

Het principe was eenvoudig: de bakkers konden online één of meerdere persoonlijke recepturen insturen, die vervolgens beoordeeld werden door de leden van een vakjury. Die jury bestond naast medewerkers van Dossche Mills uit een aantal externe professionals. Aan het hoofd van de jury stond Guido Devillé, sinds acht jaar opleidingsadviseur bakkerijsector bij IPV-Alimento en coach van de Belgische ploeg voor het Europees kampioenschap voor jonge bakkers.

Na een eerste preselectie werden uit de 151 inzendingen 15 recepten gekozen. Daaruit werden uiteindelijk drie recepten weerhouden die voor de hoofdprijs mochten strijden in de finale: Brood & fijngebak Victor uit Harelbeke met het recept ‘Gransana’, Bakkerij Aroma uit het Nederlandse Landgraaf met het recept ‘Spelt-Eenkorenbrood’ en de Nederlandse Bakkerij Scholten uit Zelhem met het recept ‘Dwars door de akker’. De laatste en belissende ronde vond plaats in de proefbakkerij van Dossche Mills in Deinze. De drie finalisten moesten er hun recept waarmaken voor de ogen van de jury. Na een spannende puntentelling ging ‘Brood & fijngebak Victor’ aan de haal met de hoofdprijs: 2.000 kilogram van zijn eigen bloemmengeling die wordt opgenomen in het gamma van Dossche Mills en een lokale mediacampagne ter waarde van 5.000 euro.

“Ik vind het positief dat in Smaakmakers-wedstrijd de creativiteit van de bakkers centraal staat, waar het meestal de creaties van patissiers zijn die de aandacht krijgen”, vertelt Tom Victor van ‘Brood en fijngebak Victor’. “Het doet me plezier om te zien dat er zoveel bakkers uit hun comfortzone stappen en enthousiast deelnamen aan de wedstrijd, met het groot aantal kwalitatieve inzendingen als resultaat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier