Broers Tack willen kabelbaan over Spuikom

Redactie KW

De Oostendse surfkampioenen Axel (28), Christophe (24), en Philip (29) Tack willen een park voor Wakeboard Kabel realiseren op de Spuikom. Bij deze watersport wordt de boarder niet voorgetrokken door een boot, maar door een sleeplift. Bredene is tegen.

Wakeboard Kabel is de sterkst groeiende watersport in ons land. In West-Vlaanderen kan je de sport enkel in Lakeside Paradise in Knokke beoefenen. Als het van Oostendenaars Axel, Christophe, en Philip Tack afhangt, kan dit volgend jaar ook op de Spuikom. De broers zijn geen onbekenden in de surfwereld. Christophe werd als eerste Belg ooit wereldkampioen kitesurfen, Axel is tweevoudig Belgisch kampioen Wakeboard Kabel, en Philip runt de Tack Kiteschool.

Infrastructuur

“We zijn al vijf jaar bezig met de voorbereidingen. We onderzochten verschillende locaties en maakten al een achttal ontwerpen. De Spuikom, een recreatiedomein voor watersporten, is de ideale locatie”, zegt Philip. “De vraag naar een kabelbaan is groot”, vervolgt Christophe.

“Voor kiters en golfsurfers is dit een perfect alternatief als er geen wind of golven zijn. Ook voor freestyle kiters en waterskiërs is dit ideaal.”

De Spuikom wordt beheerd door het Agentschap voor Maritieme Dientsverlening en Kust en ligt op Oostends grondgebied. Buurgemeente Bredene is tegen de plannen. “Het kabelpark bestaat uit een aantal masten en kabels die voor visuele vervuiling en geluidshinder zullen zorgen voor de omwonenden. Onze infrastructuur in de wijk Sas is bovendien op vlak van mobiliteit niet voorzien op de komst van zo’n park”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe.

“Deze sport kan dit stukje paradijs nieuw leven inblazen”

Ook Erik Lamoot, voorzitter van Inside/Outside is geen voorstander. “Omdat onze surf- en zeilactiviteiten in het gedrang komen en ook de waterkwaliteit er zal onder leiden.” Volgens een bestuurslid, die anoniem wenst te blijven, is dit echter geen clubstandpunt. “Dit moet nog besproken worden op de volgende vergadering. Ik heb ook een mening, maar hou die voor de interne bespreking.”

De broers Tack zijn verwonderd over de reacties. “We betreuren dat men al naar buiten komt, nog voor de plannen definitief zijn. Bredene ontving al een dossier waarbij alle bezwaren ontkracht worden”, zegt Philip, die stelt dat er voldoende parkeermogelijkheden in de buurt zijn. “Denk maar aan de sporthal of aan Ibis. De gemeente zou ook onderhandelen voor het gebruik van de schoolparking, want de kabelbaan wordt vooral gebruikt buiten de schooluren. Voor de omwonenden kan je bewonersparkeren invoeren. Door accommodatie te voorzien voor het materiaal stimuleren we ook het gebruik van de fiets, en het openbaar vervoer stopt vlakbij.”

Mogelijkheden

Ook de geluidshinder wordt weerlegd. “De kabel produceert 50 decibels. Het enige wat je zal horen zijn kinderen die plezier maken.” De broers Tack beklemtonen dat ze met alle betrokken partijen in overleg gaan. “We hebben al rond de tafel gezeten met de betrokken gemeenten, MDK, de sportclubs, vogelliefhebbers, en aquacultuur. Laat ons eerlijk zijn, de activiteiten op de Spuikom zijn vandaag gering. De Spuikom is tachtig hectare groot. Het park neemt zes hectare in beslag, in een hoek die amper gebruikt wordt. Deze sport kan dit stukje paradijs nieuw leven inblazen. Er kunnen synergieën ontstaan met de andere clubs, en we kunnen samenwerken rond watersportkampen. Wakeboard Kabel is een sport voor jong en oud. In Duitsland zag ik een vrouw van 80 jaar op het water. Zelfs koningin Mathilde wordt geregeld gespot met de kinderen bij Lakeside Paradise.”

In Oostende zijn ze op de hoogte van de plannen. “Als de werking van de andere watersportclubs niet in gedrang komt, dan zijn er mogelijkheden”, besluit Sportschepen Arne Deblauwe.

(DJ)