“Broer stond altijd klaar voor iedereen, nu is het aan ons”

Phyline De Cauderlier, geflankeerd door mama Anne-Mie Decavel en papa Marc De Cauderlier, is initiatiefneemster van het Fonds Dieter De Cauderlier. Het fonds wil het onderzoek naar hersentumoren ondersteunen en de ontwikkeling van nieuwe therapieën bevorderen. © DRD
Redactie KW

Familie en vrienden van Dieter De Cauderlier uit Deerlijk hebben een kankerfonds opgericht. Het Fonds Dieter De Cauderlier wil het onderzoek naar hersentumoren ondersteunen en de ontwikkeling van nieuwe therapieën bevorderen.

“Mijn broer had vorige week donderdag 17 mei zijn 33ste verjaardag willen vieren, maar hij is op 25 augustus 2017 in Kortrijk overleden aan de gevolgen van een hersentumor“, verduidelijkt zijn zus en initiatiefneemster Phyline. “Om Dieter te eren en lotgenoten betere kansen te bieden, hebben we met familie en vrienden een onderzoeksfonds in het leven geroepen ten voordele van het Leuvens Kankerinstituut (LKI).”

“Hersentumoren blijven moeilijk te behandelen”

“In februari 2015 kregen we het harde nieuws te horen dat Dieter een hersentumor had. Omdat wij zelf maar weinig konden doen, behalve er voor hem te zijn, besloten we een fiets- en wandelevenement te organiseren ten voordele van het hersentumoronderzoek. BeneFIETS werd een groot succes. Jammergenoeg zal Dieter onze tweede editie niet kunnen meemaken. In overleg met het LKI besloten we een fonds op te richten dat zijn naam draagt. Het geld uit het fonds gaat naar projecten gelinkt aan hersenkanker. Ook al kunnen we Dieter niet meer helpen, we hopen zo zijn lotgenoten meer kansen te geven. Mijn broer stond altijd klaar voor iedereen, nu is het aan ons.”

Vooruitgang

“Men blijft vooruitgang boeken in de strijd tegen kanker. Voor bepaalde vormen van kanker blijft het echter zoeken naar gerichte therapieën, met minder neveneffecten of blijvende gevolgen. Een kankerproces is bovendien heel ingrijpend, op fysiek, emotioneel en sociaal vlak. Het Fonds Dieter De Cauderlier wil het onderzoek naar hersentumoren ondersteunen en de ontwikkeling van nieuwe therapieën bevorderen. Even belangrijk is de steun aan projecten die de opvang en begeleiding willen verbeteren.”

Professor Johan Swinnen, kankeronderzoeker aan de KU Leuven en vicevoorzitter van het Leuvens kankerinstituut (LKI), wordt voorzitter van het fonds. Hij is ook vader van een zoon die de gevolgen van een kankerbehandeling moet dragen. “Hersentumoren blijven vaak moeilijk te behandelen en de gevolgen voor de patiënt en zijn omgeving zijn ingrijpend. Het Fonds Dieter De Cauderlier wil hier verandering in brengen. Ikzelf heb Dieter goed gekend als lotgenoot van mijn eigen zoon en had een briefje voor hem mee op mijn tocht naar Compostela. Ik ben dankbaar en trots dat ik met dit fonds de strijd van Dieter tegen deze ziekte kan verderzetten,” aldus prof. Johan Swinnen.

Positieve coureur

Medebestuurders van het nieuwe fonds zijn onder meer professor Johan Menten en professor Gabriele Bergers. Ook dr. Jeroen Ceuppens is medeoprichter. Hij behandelde Dieter in AZ Groeninge. “De positieve coureur Dieter leeft op deze manier tastbaar voort“, stelt hij. De tweede editie van BeneFIETS vindt plaats op zondag 1 juli in kinderboerderij Bokkeslot. De opbrengst van dit initiatief zal het startkapitaal vormen voor het fonds. Bijdragen voor het fonds zijn welkom op rekeningnummer BE45 7340 1941 7789, met mededeling 400/0016/36814. Voor giften vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest van de KU Leuven.

(DRD)

Info: Phyline De Cauderlier, 0476 64 21 88 en www.benefietsen.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier