Broer en zus riskeren celstraf voor het ‘terroriseren’ van de Dorpsstraat in Sint-Michiels

Redactie KW

Een aanslepende burenruzie in de Dorpsstraat in Sint-Michiels is dinsdag in de rechtbank geëindigd. Een broer en een zus riskeren achttien maanden cel omdat ze de straat al jarenlang terroriseren. Ze werden hier eerder al eens voor veroordeeld. Maar dat haalde niets uit.

In de Dorpsstraat in Sint-Michiels woedt al tientallen jaren een heftige burenruzie. De aanstokers zijn de 62-jarige Luc D. en zijn zus Laurette (64). De twee scheppen er een ziekelijk genoegen in om iedereen die voor hun deur passeert uit te schelden. De kinderen uit de buurt jagen ze de stuipen op het lijf door met hun vinger over de keel te gaan of hun bal stuk te prikken. De buren in de woningen die grenzen aan dat van Luc en Laurette moeten nachtenlang hun gebonk op de muren verdragen.

De moegetergde buren bellen om de haverklap de politie en de klachten volgen elkaar in ijltempo op. De ruzie eindigde in 2011 een eerste keer voor de rechtbank. Toen stond ook de moeder van Laurette en Luc mee terecht. De intussen 94-jarige vrouw kreeg toen drie maanden voorwaardelijke celstraf. Haar zoon Luc kreeg achttien maanden voorwaardelijke celstraf, terwijl zijn zus een jaar voorwaardelijk kreeg.

Al een halve eeuw terroriseren deze mensen iedereen die hier komt wonen

Maar die waarschuwing van de rechter haalde klaarblijkelijk niets uit, want dinsdag stonden Luc en Laurette opnieuw voor de rechter, zonder hun moeder deze keer. De procureur bestempelde hen als bijzonder hardleers en vorderde voor allebei achttien maanden effectieve celstraf. Het koppel dat in het huis naast dat van Luc en Laurette woont stelde zich burgerlijke partij en eist een schadevergoeding van 3.000 euro. Ook de babysit van hun twee kleine kinderen stelde zich burgerlijke partij en eist 1.500 euro schadevergoeding. “Mijn cliënten wonen daar sinds 2005 en willen alleen dat het eindelijk ophoudt”, stelt hun advocate Ulriche De Rese. “Ze zijn er psychologisch volledig onderdoor gegaan. Hun kindjes zijn doodsbang van hen.”

De buurvrouw in de woning aan de andere zijde eist 1.000 euro. Gepensioneerd slager Wilfried Cokelaere (66) woont wat verder in de straat maar stelde zich geen burgerlijke partij. Hij kwam gisteren wel mee naar de rechtbank afgezakt. “Ik woon al 66 jaar in de straat en heb 35 jaar lang een slagerij gerund vlakbij de woning van die mensen. Al een halve eeuw terroriseren deze mensen iedereen die hier komt wonen. Maar een celstraf is volgens mij niet de oplossing. De moeder hoort thuis in het rusthuis en haar kinderen hebben dringend begeleiding nodig.” Luc en Laurette kwamen gisteren zichzelf verdedigen en eisten de vrijspraak. Ze draaiden de zaken om en etaleerden zich als de grote slachtoffers. Op het einde van de zitting stak Laurette D. haar middenvinger in de lucht en verliet ze de zaal met de gevleugelde woorden: ‘kus allemaal mijn kloten’. De rechter liet dit meteen acteren. Vonnis op 22 maart.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier