Broeierige Zotte Maandag in Pittem lokt veel volk

De mensen van de Tieltstraat, die met de kreeften van deken Dirk Cloet naar Amerika trokken, haalden dit jaar de hoofdprijs binnen. © JG
Redactie KW

Op maandag 18 juli werd Pittem weer ondergedompeld in het feestgedruis van Zotte Maandag. Het schitterende weer en een aantal nieuwigheden hebben er voor gezorgd dat het een overweldigend succes werd.

De weergoden waren Pittem dit jaar meer dan goed gezind en van ‘s morgens liepen de centrumstraten tijdens de braderij dan ook al vol volk, dat tijdens de Zottekesworp nagenoeg de hele Markt vulde. Door het goede weer bleven de mensen in het centrum vertoeven, in afwachting van het hoogtepunt van de dag, de feeststoet. Toen de reclamestoet zich op gang trok waren alle centrumstraten gevuld met enthousiaste toeschouwers, die op de Markt zelfs rijen dik stonden en met graagte de broeierige temperaturen trotseerden. De feeststoet zelf werd onder luide aanmoedigingen van het talrijke publiek geopend door Balthazar Boma met een knalrode cabrio, te weten: een oude tractor. Nadat hij, samen met deken Dirk Cloet en zijn echtgenote Gudrun, op de tribune had plaatsgenomen trok een bonte en prachtige stoet voorbij.

De wijzigingen, die de organisatie doorgevoerd had waren zeker succesvol. Er waren met 33 wagens en groepen. Niet alleen een zeer groot aantal deelnemers, ook het aandeel van de jeugd was uitzonderlijk groot. Qua onderwerpen waren de kreeften, als verwijzing haar het beroep van de deken, nooit ver weg en ook De Kampioenen en de hiermee verbonden Pussycat van Boma bleken regelmatig een inspiratiebron. Ook het overlijden van Eddy Wally, de Rode Duivels en VW Dieselgate passeerden de revue. Uiteraard diende ook een klassement opgemaakt te worden en bij de prijsuitreiking bleek bij de wagens jeugd dat Chiro ‘t Kartouchke de hoofdvogel had afgeschoten met ‘Asterix en Obelix’. Zij haalden het voor de KSA en KSV Pittem. Bij de volwassenen wagens ging de overwinning dit jaar naar de Tielstraat met ‘Cloetkreeft in Amerika’, waardoor ze ook een bord met de beeltenis van de Deken in de straat krijgen. De top drie werd vervolledigd door het Breemeerschcomité en de Egemstraat. De prijs voor de meest innovatieve wagen ging naar De Gavers en de prijs voor de meest ludieke wagen ging naar De Machientjes. Om 23 uur was er het traditionele vuurwerk, waarna er nog tot in de vroege uurtjes verder gefeest werd in het centrum.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier