Britse prinses Anne even op bezoek in Ieper

Redactie KW

Dinsdag woonde Hare Koninklijke Hoogheid de Princess Royal (Prinses Anne van Groot-Brittannië) de overhandiging van de vaandels van The Life Guards en The Blues and Royals bij.

De overhandiging ging door in de St.-George’s Memorial Church in Ieper.

Iets voor 12 uur kwam de Prinses aan de St-George Church aan, begeleid door motards en mensen van de staatsveiligheid, nadat ze even daarvoor met de helikopter was geland op de militaire basis in Ieper. Er was zo goed als geen belangstelling voor het bezoek, op enkele mensen na.

Na de plechtigheid ging de Prinses met haar gevolg te voet naar de raadszaal van het Stadhuis, waarna ze bij haar vertrek het gulden boek tekende en ook nog een blitsbezoek bracht aan het IFF museum. Daarna trok de Prinses terug huiswaarts.

De Britse Household Cavalerie is een apart korps binnen het leger en bestaat uit twee regimenten: de Life Guards en de Blues and Royals. Dit zijn enkele van de oudste regimenten uit het Britse leger en hun geschiedenis gaat terug tot 1660. De Britse Household Cavalerie dragen vaandels gepresenteerd door Hare Majesteit de Koningin, ingewijd door de Kapelaan generaal in haar bijzijn. Wanneer de vaandels slijtage vertonen, normaal gezien na een jaar of 10, worden deze vervangen. De oude vaandels worden op een geschikte plaats, zoals een kerk of museum, bewaard. Het in bewaring geven en het tegelijkertijd eren van de oude vaandels gebeurt op ceremoniële wijze tijdens een korte kerkdienst. Het is normaal dat de kolonels van regimenten deze kerkdienst bijwonen. Veldmaarschalk Lord Guthrie van Craigiebank , kolonel van The Life Guards en HRH The Princess Royal , kolonel van The Blues and Royals, zullen dan ook bij deze ceremonie aanwezig zijn in de St.-George’s Memorial Church.

(EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier