Brilletje om kijkgedrag Oostendse strandredders te scannen

We zien v.l.n.r. redder Nick Maene, hoofdredder Jonathan de Vos, redder Tine Verstraete, professor Jan Bourgois, redder Eva Kuypers en schepen Nancy Bourgoignie. © HH
Redactie KW

De Oostendse strandredders werken komende zomer mee aan een wetenschappelijk onderzoek waarmee hun kijkgedrag wordt geregistreerd via een speciaal brilletje met ingebouwde camera’tjes. Bedoeling is te onderzoeken of een manier van kijken kan worden aangeleerd.

Het onderzoek is een initiatief van de Oostendse professor Jan Bourgois van de onderzoeksgroep inspanningsfysiologie van de vakgroep bewegings- en sportwetenschappen van de Universiteit Gent. De professor was zelf ooit strandredders en volgt het reilen en zeilen van de kustreddingsdienst al jaren. “Wij hebben de veiligste kust ter wereld. Er wordt enorm geïnvesteerd in de reddingsdiensten en er is ook een heel goede opleiding. Maar toch is het interessant te onderzoeken of er nog optimalisering mogelijk is”, zegt hij.

Daarom kwam Jan Bourgois tot een overeenkomst met de stad Oostende om komende zomer met een speciaal brilletje te testen hoe de redders strand en zee afturen. “het brilletje is voorzien van drie camera’tjes”, legt de professor uit. “Eentje registreert de bewegingen van het gezicht, de twee andere leggen vast waar de pupillen naar kijken. Gaan ze snel de hele kustlijn af of fixeren ze op bepaalde punten? Een kind dat verdrinkt, blijft amper 10 tot 20 seconden aan de oppervlakte. Dat moet je dus heel snel kunnen opmerken.”

“Aan te leren”

Het brilletje zal deze zomer elke dag vijf uur worden gebruikt, normaal vijf redders elk een uur, tenzij het weer al te slecht is om baders in zee toe te laten. De redders zullen wel in hun vrije tijd door het brilletje kijken en dit om de reddingsdienst op geen enkel moment in het gedrang te brengen. De testen zullen zowel langs de waterlijn als op de mirador, de verhoogde reddersstoel, gebeuren. “Heel wat verschillende factoren kunnen een rol spelen”, aldus Jan Bourgois. “De staat van de zee, de drukte op het strand, de temperatuur…”

“We willen te weten komen hoe de redders scannen en of er een verschil is tussen eerstejaars en meer ervaren redders. Dat laatste vermoeden we omdat het in eerder onderzoek al is vastgesteld, maar dan wel in het zwembad. Aan het strand is deze test wereldwijd nog nooit gebeurd. Het is wel zo dat visuele attentie kan aangeleerd worden. We willen dus ook onderzoeken hoe we het kijkgedrag van de redders nog kunnen verbeteren. Als dat het geval is, zullen we aankloppen bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek om een simulator te laten bouwen, waarop de redders zouden kunnen oefenen.”

Op het werkveld

De stad Oostende investeert geen geld in het onderzoek, maar de Oostendse redders werken uiteraard wel mee. “Ik ben heel blij dat het stadsbestuur dit toelaat”, zegt professor Bourgois. “Universiteiten vergeten vaak de relevantie van hun onderzoek voor de buitenwereld, maar omgekeerd heeft het werkveld niet altijd graag dat er wetenschappelijk onderzoek gebeurt. Dikwijls wordt gevreesd dat wij zullen zeggen wat ze moeten doen. Maar dat is niet de bedoeling, we geven enkel advies. In het najaar of begin 2018 moeten de resultaten klaar zijn. Die zullen we bezorgen aan alle verantwoordelijken van de kustreddingsdienst.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier