Briljant voor Frans Storme en Marcella Degezelle uit Boezinge

Het briljanten koppel met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen kreeg gelukwensen namens de stad Ieper van schepenen Desomer en Verschoore. (Foto FB)
Redactie KW

Onlangs vierden Frans Storme en Marcella Degezelle hun briljanten huwelijksjubileum. Ze huwden op 7 april 1953 in Boezinge. De jubilarissen worden eind dit jaar 90 jaar.

Frans Storme werd geboren op 2 december 1928 als jongste van vijf in het ouderlijke huis Bakkerij Storme in Boezinge (toen Dorpsstraat) waar vader Arthur de bakkersstiel uitoefende. Na de lagere school in Boezinge ging hij op zijn veertiende naar Sint-Jozefs Vrije Beroepsschool in Ieper, de voorloper van het VTI. Op zijn 17de ging hij aan de slag als metaalarbeider.

Marcella werd ook thuis in Boezinge geboren op 25 september 1928 als middelste van drie in de toenmalige Elverdingestraat, nu Boezingsestraat, recht tegenover de lagere school. “Mijn vader verloor zijn eerste vrouw, met wie hij een zoon had. Daarna hertrouwde hij met mijn moeder en ze kregen nog twee dochters. Mijn moeder overleed in 1938, toen ik tien jaar was. Een jaar later hertrouwde mijn vader Hilaire (Valère) Degezelle met Marie Meersdom uit Zuidschote. Mijn tweede moeder was een engel, ze zorgde voor ons alsof we haar eigen kinderen waren”, blikt Marcella terug. Na haar lagere school liep ze nog twee jaar school in de H. Familie, waarna ze thuis bleef.

16 kleinkinderen

Marcella en Frans zaten samen in de kleuterschool in Boezinge maar verloren elkaar daarna uit het oog. Ze leerden elkaar pas echt kennen in de keuken van de buren. “Dat was bij Marcel Tuytten”, weet Frans nog heel goed. “Marcella was bevriend met de dochter, en ik met de de zoon en zo zagen we elkaar daar regelmatig. In 1951 is de verkering begonnen en twee jaar later op 7 april 1953 zijn we in Boezinge getrouwd. We woonden vier jaar in bij Marcella thuis tot we bouwden in de Dr. Dekemellaan, waar we sinds december 1957 wonen. Intussen wonen we hier 60 jaar. Dat is het langst van allemaal in deze straat. We hebben de brouwerij Het Sas zien ‘omhoog’ groeien van in onze achtertuin.”

Marcella is altijd thuis gebleven om voor de vier kinderen te zorgen en het huishouden te doen. “In 1954 werd de oudste zoon Jan geboren. Hij woont in Zedelgem. In 1955 kwam Geert, die woont in Langemark. In 1958 volgde Rik die in Eke woont en in 1963 kwam Mieke, die nu in Ardooie woont. We hebben dertien kleinkinderen en intussen zestien achterkleinkinderen“, vertelt het koppel trots.

Frans werkte het grootste deel van zijn loopbaan in Picanol: “In 1953 werd ik afgedankt bij een collectief ontslag van 300 werknemers. In 1957 kon ik er opnieuw beginnen en werd ik na een geslaagd examen technisch bediende. Tot ik in 1983 verplicht met brugpensioen moest. Persoonlijk vond ik dat erg want ik deed mijn werk graag. We runden ook nog een spaar- en verzekeringenkas thuis, dat kwam door het ACW waarvoor ik actief was. Maar eens met pensioen ben ik daarmee gestopt.”

Up-to-date

Marcella was een van de stichters van de Boezingse KAV. Ze las ook graag en veel. Zolang er de bibliotheek in Boezinge was, was ze er vaste klant. Frans was voorzitter van Ziekenzorg en jarenlang bestuurslid van Okra. “Aan een bepaald leeftijd moet je bestuursfuncties in een vereniging over laten aan jongere mensen, vind ik. Ik ga wel nog petanquen en kaarten en we zijn ook nog gewoon lid. Kruiswoordraadsels invullen doen we graag en ik rij nog altijd met de wagen in de regio”, klinkt het. “Televisie kan ons maar matig boeien, al slaan we Blokken en Het Nieuws nooit over. Op de pc ben ik graag bezig. We hebben ook wifi, ik mail en probeer mee te zijn door van alles uit te proberen. Dat houdt de geest scherp.”

(FB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier