Bredene jongste en Koksijde oudste kustgemeente

Guy Tordeurs: "Ook voor senioren goed wonen in Bredene." © Peter Maenhoudt
Hannes Hosten

Van alle kustgemeenten heeft Bredene het hoogst aantal inwoners jonger dan 20 jaar en Koksijde het hoogste aantal ouder dan 60. Opvallend is dat Zeebrugge en Oostende ook een vrij jonge bevolking hebben. Toch is de kust, met bijna 38% 60-plussers, erg vergrijsd. In vergelijking met 2016 zien we het aantal kustbewoners jonger dan 20 heel lichtjes stijgen en het aantal 60-plussers procentueel heel lichtjes dalen.

De kust blijft in Vlaanderen de meest vergrijsde regiomet in 2017 38% inwoners ouder dan 60 jaar. Voor heel Vlaanderen is dat 26%.Het aantal mensen jonger dan 20 is laag: 15% tegenover 22% in heel Vlaanderen. Het aantal kustbewoners jonger dan 20 is wel heel licht gestegen: met 225 in absolute getallen, van 15,36 naar 15,38 in procenten.

Aantal jongeren steeg lichtjes, aantal 60-plussers procentueel lichtjes gedaald

Het aantal 60-plussers in de tien kustplaatsen is in absolute cijfers gestegen met 335 eenheden, maar procentueel lichtjes gedaald van 38 naar 37,96%. Dat heeft te maken met de stijging van het totaal aantal inwoners met 1.175, van 222.265 tot 223.440. Bij dit alles moeten we opmerken dat we Zeebrugge als een aparte entiteit zien en niet als onderdeel van het grote Brugge.

Bredene: de jongste

Bredene mag zich verheugen over de jongste bevolking van alle badplaatsen. Bijna 20% van de inwoners is jonger dan 20 jaar, wel ietsje minder dan vorig jaar, toen de kaap van de 20% werd gehaald. “Dat hebben wij vooral te danken aan de instroom van jonge gezinnen uit Oostende, die hier een betaalbare woning vinden”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe. “Het is in Bredene bovendien veilig, netjes en er zijn veel activiteiten voor jonge gezinnen.”

“Jonge gezinnen uit Oostende vinden in Bredene een betaalbare woning”

“Vanuit Bredene ben je snel op de autosnelweg en ook snel in Oostende. Onze ligging is goed. Maar we hebben ook veel speelpleintjes, veel groenvoorzieningen, strand en duinen zonder dijk… Ook de senioren weten Bredene te appreciëren, want die zijn ook met een heel grote groep. Niet voor niets zijn we een nieuw woonzorgcentrum aan het bouwen.”

Renoveren

“Het is natuurlijk een goede zaak voor een gemeente om veel jonge inwoners te hebben. De inkomsten van jonge tweeverdieners zorgen voor meer inkomsten van de personenbelasting en meer middelen om iets te doen”, aldus Steve Vandenberghe. “Er komen nog nieuwe verkavelingen bij: we zijn nog sociale woningen aan het bouwen en de doortrekking van de Zeelaan komt er ook nog aan. Bredene is dus nog aan het uitbreiden, maar op het gemak. Alles op zijn tijd.”

“Maar het is niet zo dat jonge gezinnen enkel naar de nieuwe verkavelingen komen. Wij hebben de straten van het Sas helemaal vernieuwd en we zien dat meer en meer jonge mensen daar een huis kopen en dat renoveren. Ik maak me er niet veel zorgen over, ook als we geen nieuwe verkavelingen meer zullen kunnen realiseren, zal Bredene de jongste kustgemeente blijven. Ik denk dat we zullen plafonneren op 18.000, maximum 19.000 inwoners, maar er zal altijd plaats zijn voor jonge mensen.”

“Bredene: één familie”

Bredene is de jongste gemeente van de kust, maar toch voelen ook senioren zich er goed, zegt Guy Tordeurs (78), lid van de Seniorenadviesraad. “Je ziet wel dat Bredene een jonge gemeente is, buiten het seizoen nog meer dan in het seizoen”, vindt Guy, die uit Anderlecht afkomstig is, jaren in De Haan woonde, twee jaar in Poperinge en sinds 15 jaar zijn vaste stek vond in Bredene. “Maar ook voor senioren is er veel te doen. De Seniorenadviesraad organiseert geregeld activiteiten en er is een goed draaiende OKRA-afdeling. Ouderen voelen zich ook veilig.”

“Ja, het is hier goed wonen. Als we iets organiseren samen met de jongeren, loopt dat in een goede verstandhouding. In Bredene zijn we één familie. Mensen kennen elkaar nog. In veel andere kustgemeenten trekt meer elk zijn plan. Dat is goed voor wie op het gemak een koffietje of pintje wil gaan drinken, maar hier is meer gemeenschapsleven.”

“Werk en voorzieningen”

Naast Bredene blijkt ook Zeebrugge blijkt een erg jonge woonentiteit aan de kust te zijn, met het tweede hoogste aantal mensen jonger dan 20 en het laagste aantal 60-plussers. “Ik heb er geen wetenschappelijk onderbouwde verklaring voor, maar ik denk dat Zeebrugge als badplaats niet de uitstraling heeft van bijvoorbeeld Knokke-Heist of Oostende. Daardoor trekken wellicht minder senioren uit het binnenland naar Zeebrugge”, zegt Brugs schepen Mieke Hoste, bevoegd voor Zeebrugge-Bad. “Bovendien beschikken we er over alle basisvoorzieningen voor jonge gezinnen, zoals scholen, kindercrèches en buitenschoolse opvang. De lagere prijs van de woningen zal ook wel meespelen, maar wat ben je met een goedkopere woning als je ver moet rijden naar je werk of naar school? Ik denk toch dat het bij de jonge gezinnen in de eerste plaats gaat om tewerkstelling – wat we in Zeebrugge zeker hebben – en om de aanwezigheid van basisvoorzieningen. Volgens mij is vooral Zeebrugge-Dorp een jonge wijk. In de strandwijken en de vismijnwijk zijn de leeftijden meer gemengd en de stationswijk lijkt mij eerder een oudere bevolking te hebben.”

Jong Oostende

Ook Oostende heeft, voor veel mensen verrassend, een vrij jonge bevolking. “Mensen vallen van hun stoel als ik het zeg, maar Oostende is één van de jongste kustgemeenten”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. “Wij hebben iets meer nieuwkomers van buitenlandse origine en daar zijn nogal wat jonge mensen bij. Maar aan het aantal mensen van nul tot negen jaar en van 30 tot 39 jaar, zien we ook dat heel wat jonge gezinnen terugkeren. Ze gaan weg om te studeren, maar velen keren dan toch terug. Dat komt door onze vele attractieve evenementen.”

“In ons woonplan is in tien jaar de bouw van 750 gezinswoningen voorzien. Daar zijn we aan bezig”, aldus Johan Vande Lanotte. “De nieuwe appartementen zorgen er dan weer voor dat ouderen verhuizen en er weer oude huizen vrijkomen voor jonge gezinnen. Door ons woonplan zijn de woningprijzen in Oostende ook minder snel gestegen dan elders. Het aanbod is vrij groot en dat trekt jonge gezinnen aan. Aan de kust hebben we sowieso een stuk vergrijzing, maar ik denk dat ons beleid werkt. We moeten het in de toekomst dan ook verder zetten.”

Koksijde: de oudste

Koksijde heeft de oudste bevolking van de kust, bijna 48% van de bevolking was in 2017 ouder dan 60 jaar. “Een kustfenomeen“, vindt derde schepen Dirk Dawyndt. “Mensen gaan op pensioen, verkopen alles in het binnenland en investeren de opbrengst aan de kust. Ik denk dat het vooral toeval is dat Koksijde het hoogste scoort, want het verschil met andere kustgemeenten is zo groot niet.”

“Het is wat stoefen met onszelf, maar er is wel veel te doen in Koksijde. We beschikken over de nodige sport- en culturele infrastructuur. Ook in de winter is dit geen verloren gat. Ook onze belastingspolitiek zal voor een stuk spelen. Je moet bij ons geen personenbelasting betalen, maar dat geldt voor De Panne en Knokke-Heist ook. Dat is bij ons altijd zo geweest.”

“Volgens mij is het grotendeels een voordeel om zoveel senioren te hebben“, zegt Dirk Dawyndt. “Ze leven hier en onze economie doet er zijn voordeel mee. Het nadeel is een stuk vereenzaming, zeker eens de partner wegvalt, maar het OCMW doet daar van alles aan. Voor jonge gezinnen is het probleem dat de woningprijzen de hoogte in gaan. Alle kustgemeenten moeten inspanningen leveren om het wonen betaalbaar te houden, maar dat is niet evident. Je kan niet zomaar in de markt ingrijpen en nieuwe bouwgrond creëren is onmogelijk. En misschien terecht, want alles is volgebouwd. We zullen anders moeten bouwen en anders leven.”

“Niet veel te doen voor jongeren”

Izy Dolfen (21) is voorzitter van de Jeugdraad van Koksijde. “Ik ben bij de scouts en voor mij is er genoeg te beleven als jongere. Maar eigenlijk is er niet zo veel te doen voor jongeren en zie je altijd dezelfde mensen.”

“Koksijde heeft niet veel uitgaansmogelijkheden. In de cafés zie je vooral oudere mensen”, zegt Izy. “Er is veel te doen voor oudere mensen, maar niet zo veel voor de jeugd. Ook op straat zie je vooral ouderen. Dat stoort mij niet. Er zijn jongeren genoeg, maar velen komen niet buiten. Met de Jeugdraad proberen we geregeld iets te organiseren, maar de jongeren zijn moeilijk te bereiken.”

Izy Dolfen:
Izy Dolfen: “Voor jongeren is er in Koksijde niet zo veel te doen.”© JT

“Ik ben groepsleider van de Scouts Zeedustra, was vroeger bij de drumband van Koksijde en ben politiek actief bij Koksijde Vooruit. Wie in verenigingen stapt, heeft genoeg te doen. Maar veel jongeren beseffen niet wat er allemaal te doen is in eigen gemeente. Ons jeugdhuis heeft 15 jaar goed gedraaid, maar slechts met één generatie, die nu te oud aan het worden is voor het jeugdhuis. De jongeren kennen het niet meer. Mij stoort het allemaal niet, dankzij de scouts weet ik genoeg wat gedaan.”

“Het zijn altijd dezelfde jongeren die buiten komen in Koksijde”

De jeugdbewegingen draaien trouwens heel goed en trekken meer leden aan dan vroeger. Maar behalve de bioscoop en het zwembad is er voor jongeren niet veel te doen in Koksijde. Daar zou nog meer aan gedaan kunnen worden. Er zouden best wat meer activiteiten mogen zijn. Maar je merkt ook wel dat het altijd dezelfde jongeren zijn die buiten komen. Je kan al vooraf zeggen wie er allemaal zal zijn. En de rest komt niet. Het heeft ook met de mentaliteit van veel mensen te maken.”

Bredene jongste en Koksijde oudste kustgemeente

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier