Bredene is het goedkoopst voor dagjestoeristen, Zeebrugge het duurst

Het strand in Bredene. © Westtoer
Redactie KW

Een dagje bakken en braden op het strand, wat kost dat? En welke kustgemeente is het goedkoopst voor de toerist? Onze beste onderzoeksjournalisten trokken naar zee en kwamen terug met opvallende resultaten. Bredene blijkt de goedkoopste bestemming voor dagjestoeristen, Zeebrugge de duurste.

Inspiratie voor ons onderzoek vonden we bij de reissite Travelbird. Zij zochten uit hoeveel een dagje zon, zee en zand kost op deze planeet. Dat leidde tot een lijst met 300 stranden: het duurste ligt in Nieuw-Caledonië (bij Anse Vate, voor de liefhebbers), het goedkoopste in Vietnam (Cua Dai Beach). In de lijst stonden er ook zes Belgische badplaatsen. Blankenberge bleek het duurst, met in de slipstream Knokke-Heist, De Haan, Oostende en Westende. De Panne zou volgens Travelbird dan weer de voordeligste Belgische bestemming zijn.

Allemaal heel interessant… Maar waarom onderzochten ze onze andere kustgemeenten niet? En op basis van wat maakten ze hun ranglijst? Op de eerste vraag moeten we het antwoord schuldig blijven, de tweede kunnen we wel beantwoorden. Travelbird baseerde zich op vijf ‘typische zomeruitgaven’. Werden onder andere in rekening gebracht: de prijs van zonnecrème en water, maar ook de huur van een ligbed of een parasol. Nu niet meteen typische uitgaven van de Belgische frigoboxtoerist, toch? Dat hele onderzoek kan dus beter, vonden wij. We wilden zelf een ranglijst maken van de goedkoopste en duurste stranden aan onze kust, mét alle tien de kustgemeenten en met meer passende parameters.

Kostelijk grapje

We stuurden onze plaatselijke onderzoeksjournalisten op pad met een duidelijke opdracht: ‘gedraag je voor één keer als een echte toerist en koop één pint, een dame blanche, een plastieken strandbal, een flesje water van 50 cl en rij een half uurtje met een gocart. Geniet er van, maar laat ons vooral ook weten wat dat grapje gekost heeft’.

Het strand in Zeebrugge.
Het strand in Zeebrugge.© Westtoer

Onze onderzoekers mochten niet op zoek gaan naar de goedkoopste prijs. Ze moesten het product kopen zo dicht mogelijk bij zee, bij voorkeur op de dijk. In een eventuele ‘tourist trap’ mochten ze dus met veel plezier trappen.

Goedkoopste pint

Van ons onderzoek werden we heel wat slimmer. De goedkoopste pint dronken we in Bredene (1,90 euro). De duurste degusteerden we in Knokke-heist. Daar betaalden we 3,30 euro. In Middelkerke legden we 5,60 euro neer voor onze Dame Blanche. In Koksijde en Zeebrugge smulden we dan weer van het duurste ijs (8 euro). Spelen met de strandbal kan in Bredene al voor 1,50 euro. In De Haan bleek dat plastieken ding veel duurder (5,50 euro!). Een flesje water kostte ons in Bredene slechts 80 cent, in een Koksijds winkeltje vroegen ze hiervoor maar liefst vier euro. De prijs van een half uurtje met de gocart bleek dan weer heel stabiel. Bijna overal kost dit 5 euro, enkel in De Haan (4) en Blankenberge (3,5) was het iets goedkoper.

Kleine verrassing

Met al dat onderzoeksmateriaal konden we ook een ranglijst maken. De goedkoopste strandbestemming is met voorsprong Bredene. Daar betaalden we voor onze vijf parameters maar 16,2 euro. Zeebrugge – kleine verrassing toch – is volgens ons onderzoek het duurst: 24 euro waren we daar kwijt, 70 cent meer dan in Knokke-Heist.

Onze onderzoekers kochten in elke kustgemeente een pint, een Dame Blanche, een plastieken strandbal, een flesje water van 50 cl en ze reden ook een half uur met de gocart. De totaalprijs van deze typische 'stranduitgaven' leverde ons onderstaande rangschikking op. Bredene blijkt dus de goedkoopste bestemming te zijn voor dagjestoeristen, Zeebrugge de duurste.
Onze onderzoekers kochten in elke kustgemeente een pint, een Dame Blanche, een plastieken strandbal, een flesje water van 50 cl en ze reden ook een half uur met de gocart. De totaalprijs van deze typische ‘stranduitgaven’ leverde ons onderstaande rangschikking op. Bredene blijkt dus de goedkoopste bestemming te zijn voor dagjestoeristen, Zeebrugge de duurste.© KW

Als we vergelijken met de lijst van Travelbird: Blankenberge was daar de duurste, bij ons is die gemeente de op een na goedkoopste. In De Panne lag volgens hen het goedkoopste strand, op onze ranking prijkt het maar op de vijfde plaats. Zo zie je maar dat je met statistieken alles kan bewijzen, ook aan onze kust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier