Brandweerposten Poperinge, Mesen en Heuvelland moeten samensmelten

We zien burgemeesters Christsof Dejaegher, Marc Lewyllie, Sandy Evrard en zonecommandant Robert Van Praet. (Foto EF)
Redactie KW

Donderdagnamiddag werd op een persconferentie nog eens verduidelijkt waarom de brandweerposten van Poperinge, Mesen en Heuvelland moeten samensmelten.

Het is de bedoeling om de posten Kemmel, Nieuwkerke en Mesen samen te smelten in een nieuw te bouwen kazerne in Wulvergem. Anderzijds zouden de posten Poperinge, Reningelst en Westouter in de Ouderdomseweg van Poperinge hun intrek nemen in een nieuw te bouwen kazerne. “Dit is een rationalisering”, zegt zonecommandant Robert Van Praet. “We hebben de toenemende eisen van de hogere overheid, waarbij grotere kazernes voor onze zone noodzakelijk zijn. Dat moet in het kader van de beschikbaarheid van de manschappen bij alarmering, de bredere rekrutering, betere kennisvernieuwing en meer ervaring en adequate inzet.”

Nieuwe kazerne

In Poperinge zal er zo snel mogelijk een rotonde komen in plaat van verkeerslichten aan de Ouderdomseweg. Dat staat zo ingevuld op het RUP. In Heuvelland moet een nieuw RUP opgesteld worden, iets wat zeker drie jaren duurt. Daarom zal er binnen deze legislatuur niet meer gebouwd worden.

Woensdagavond verlieten de brandweerlieden van Westouter uit protest de vergadering. Ze reageren dat ze niet tegen een fusie zijn, maar ze zouden liever in Heuvelland blijven in plaats van naar Poperinge te gaan. Volgens zonecommandant Van Praet bestaat de mogelijkheid om te muteren van zone, als je binnen een straal van 8 km van de kazerne woont. “Elk veranderingsproces stuit op weerstand, maar het verleden heeft ons al geleerd dat vorige integraties steeds positief eindigen”, besluit Poperings burgemeester Christof Dejaegher.

(EF – foto EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier