Brandweerpost Marke viert 75 jaar: “Het brandweervak is geen hobby, maar een levenswijze”

De brandweerpost van Marke vierde zaterdag haar 75ste verjaardag. "We stonden even stil bij deze mijlpaal in onze geschiedenis", aldus postofficier Sebastien Lefebvre. (Foto EDB)
Redactie KW

De brandweerpost van Marke vierde zaterdag haar 75ste verjaardag met een uitgebreide receptie voor de actieve en de ere-brandweermannen en beleidsmakers. “We stonden even stil bij deze mijlpaal in onze geschiedenis”, aldus postofficier Sebastien Lefebvre (42).

“Op zich is 75 jaar voor een brandweerpost niet oud. Er zijn rondom ons veel oudere brandweerposten van 175 tot 200 jaar geleden en langer,” aldus Sebastien, die al elf jaar postofficier is. Sebastien, die hoofd van aankoop en technologie bij Stad Kortrijk is, begon in 2002 als brandweerman.

“Ik was één van de mensen die halfweg de jaren negentig The Responsible Young Drivers (RYD) afdeling West-Vlaanderen opstartte. Ik heb dit sensibiliseren altijd graag gedaan, maar toen ik de leeftijd van 26 jaar bereikte, was ik niet meer ‘jong’ in de enge betekenis van het woord. Het opzet van de RYD is dat jongeren met jongeren spreken. Ik had jaren in het preventieve meegewerkt en dacht dat het goed zou zijn om ook eens de andere kant van het verhaal te bekijken. Zo werd ik brandweerman. Er werd bij mijn brandweeropleiding gevraagd om tegelijkertijd ook de cursus brandweerofficier te volgen, want in de toekomst zou de vraag wel komen. Nadat de vroegere postoverste met pensioen gegaan was, volgde ik hem op.

Duitsers

“Vóór 1850 was Marke een klein dorp met weinig inwoners. Als er iets gebeurde, kwam de brandweer van Kortrijk – weliswaar met paard en kar – wel naar Marke“, vertelt Sebastien de geschiedenis van de brandweer.

“Vanaf 1850 begon de industrialisering ook in Marke. De mensen begonnen in de vlasnijverheid te werken en men begon werkhuizen te bouwen. In 1899 kwam de pannenfabriek waar nu de firma Vandewiele gevestigd is en Marke begon te groeien. Binnen de pannenfabriek ontstond er een privaat brandweerkorps. Tijdens de Tweede Wereldoorlog drong de Duitse bezetter aan dat dit privaat korps zich ook openstelde voor de gemeente.”

De brandweerpost van de gemeente Marke ontstond op 19 maart 1943 en werd eind 1944 uitgebreid tot 15 brandweerlieden. “Slechts in 1947 werd brandweer Marke erkend als vrijwillige gemeentelijke brandweer.”

We zijn altijd een brandweerpost voor en door mensen geweest, altijd met dezelfde passie voor het brandweervak, dat geen hobby is maar een levenswijze. Een echte brandweerman gaat daar gepassioneerd mee om. Jammer genoeg is de uitstroom momenteel groter dan de instroom. De eisen worden altijd maar hoger. De vrijwilligheid zit hem echt in het engagement van de brandweerman en zijn omgeving. Een brandweerman is een dankbare vrijwilliger voor de maatschappij.”

Sterk in verhuizen

Met de fusies van de gemeentes in 1977 ging de gemeentelijke brandweerpost van Marke op in de stedelijke brandweer Kortrijk. In 2009 maakten we al een fusie met Aalbeke mee en in 2015 kwam de zonevorming. Sindsdien zijn we één van de 17 korpsen binnen de zone. We hebben 24 actieve brandweerlui” legt Sebastien uit. Het brandweerverhaal van Marke is een zeer specifiek verhaal, want de post is al vijf keer verhuisd. “De start was uiteraard in de pannenfabriek en vandaar verhuisde de post naar een loods in de Markekerkstraat. In 1951 trok men naar het arsenaal, het vroegere koetshuis van het kasteel in de Baron J. de Bethunestraat. In 1975 werd opnieuw verhuisd naar de Hector Casteleinstraat en in 1981 ging het naar de vestiging van enkele stadsdiensten van Kortrijk in de Rekkemsestraat.”

Eind 2019 moet de brandweerpost er opnieuw weg, want het pand werd verkocht aan de firma Vandewiele. “We weten nog niet waar we naar toe gaan. De zoektocht is nog altijd bezig. Het mag niet ver van de huidige post zijn waar de vrijwilligers wonen, want je moet binnen de vijf minuten kunnen uitrukken. Onze kennis van verhuizen zal van pas komen”, besluit Sebastien.

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier