Brandweerman die zwaargewond raakte bij brand Clarebout is opnieuw thuis

Redactie KW

Drie weken na de zware brand bij Clarebout Potatoes is Kurt Martein weer thuis.

Kurt Martein (43) uit Kemmel fluistert voorlopig nog en moet af en toe eens kuchen, drie weken nadat hij in de brandende fabriek van Clarebout Potatoes voor zijn leven vocht. “Mijn keel is nog geïrriteerd en ik ben vermoeid”, vertelt Kurt. “Al enkele dagen kan ik zachtere dingen eten. Het gaatje in mijn hals waardoor mijn longen gespoeld werden is aan het genezen. Tijdens de longspoelingen had ik het gevoel dat ik aan het verdrinken was. Er kwam telkens grijs en zwart vocht uit. Tegen het einde van het jaar zou al het roet uit mijn longen moeten zijn en zou ik volledig hersteld zijn. Ik moet me nu verzorgen zodat ik niet ziek word.”

Hoofd op een trapje

Kurt herinnert zich nog alles tot het moment van zijn redding. “Ik wou mijn collega’s helpen die binnen aan het blussen waren. Ik nam een persluchttoestel en trok een brandweerslang naar binnen. Ik moest trekken om een knoop uit de slang te krijgen tot die plots wegschoot. Door de rook zag ik niets, ik liep tegen buizen en viel over een kruiwagen. Ik zocht tevergeefs naar een brandweerslang om mij te oriënteren terwijl mijn perslucht stilaan opraakte. Ik ben koelbloedig met mijn hoofd op een trapje gaan liggen om niet te verdrinken in het bluswater terwijl de vlammen boven mijn hoofd raasden. Gelukkig was het een uitslaande brand waardoor de temperaturen beperkt bleven. Toen mijn perslucht op was, probeerde ik iemand te bereiken met mijn gsm. Na een half uur bellen kon ik mijn collega van Eandis bereiken die toevallig naast de luitenant van de brandweer stond. Ik riep: kom me zoeken, ik zit zonder zuurstof! Dat was het laatste wat ik nog kon doen.”

Laatste krachten

Brandweerman Geert Gillebert uit Kemmel probeerde samen met twee anderen hun collega terug te vinden. “Het was zoeken naar een naald in een hooiberg”, zegt hij. “Na een kwartier begon de stress toe te nemen. Ik hoorde plots een alarm en voelde de hand van Kurt die mijn voet vastgreep. We hebben hem met onze laatste krachten naar buiten getrokken. Daarna kon ik niet meer op mijn benen staan.”

(TP)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier