Brandweer Zonnebeke protesteert ook in gemeenteraad tegen ontslag van overste

Redactie KW

De storm rond het ontslag rond korpsoverste Bart Pattyn bij de brandweer van Zonnebeke is nog niet gaan liggen. De brandweermannen maakten hun ongenoegen duidelijk tijdens de gemeenteraad van maandagavond.

Met de brandweerhervorming werd de leiding van de Zonnebeekse brandweer overgedragen aan Lieven Delva. Bart Pattyn kan zijn functie als beroepsbrandweerman in Ieper volgens de nieuwe regeling niet combineren met die van vrijwillig korpsoverste in Zonnebeke. Een groep brandweerlieden vatte met loeiende sirenes post aan de ingang van het gemeentehuis en ontrolde een spandoek met een duidelijke boodschap “Geef ons Bart terug”.

Franky Bryon (SP.A) verweet burgemeester Dirk Sioen (Inspraak) onvoldoende voorbereid te zijn geweest op de hervorming en dat hij onvoldoende heeft aangedrongen binnen de zone om de korpsoverste te houden. “Tijdens de nieuwjaarsreceptie had je niet het lef zijn ontslag mee te delen. Dat brengt de goede werking van het korps in het gedrang. Een 23.000 euro volstaan om de korpsoverste te behouden”, sneerde hij.

“Financieel niet haalbaar”

Burgemeester Dirk Sioen antwoordde de brandweerzone te zijn ingegaan als vrijwillig brandweerkorps. “Indien we een beroepsofficier moeten betalen, kost dit ons 40.000 euro per jaar. Dat is financieel niet haalbaar, want het komt bovenop de toekomstige verhoogde kosten aan de brandweerzone. Zoiets kan ik niet verantwoorden tegenover de bevolking.”

De cijfers werden door SP.A betwist en de zitting ging voort achter gesloten deuren. De stemming verliep wel openbaar en de meerderheid bleef bij haar standpunt. Franky Bryon vond de uitleg onvoldoende. Zowel Bart Pattyn, als zijn opvolger Lieven Delva en zoneoverste Robert Van Praet waren aanwezig op de zitting. De ontgoochelde spuitgasten verlieten na de bespreking de zaal. De uitleg die de zonechef wilde komen geven kon hen duidelijk niet boeien.

(NVZ)