Brandweer van Zonnebeke boos om ontslag van postoverste

Redactie KW

Sinds maandag hangt een zwarte vlag aan de brandweerkazerne in Zonnebeke. Aan de brandweerwagens hangen rouwbandjes. Aanleiding is het feit dat postoverste Bart Pattyn uit Zonnebeke moet vertrekken. Hij wordt er opgevolgd door kapitein Lieven Delva.

Na 27 jaar ervaring als officier, waarvan 23 jaar als dienstchef, werd Bart Pattyn aan de kant geschoven als commandant in Zonnebeke. Dat gebeurde op woensdag 4 februari door zonecommandant Robert Van Praet. Reden was dat zijn taak in Zonnebeke niet combineerbaar was met zijn taak als beroepsbrandweerman in Ieper. Vreemd, want begin januari kreeg Bart Pattyn al telefonisch bericht van de zone dat hij postoverste bleef in Zonnebeke en daarnaast in Ieper zijn administratief werk verder kon doen.

“Vorm van minachting”

“Het schepencollege besliste de zonnecommandant te volgen,” aldus burgemeester Dirk Sioen. “Het was zeker niet makkelijk. Ik heb er echt wakker van gelegen, maar we kunnen er niets tegen doen.” Dat laatste wordt fel betwist door het brandweerkorps, dat pal achter zijn korpsoverste blijft staan. “We vinden het erg dat alles al beslist was voor de nieuwjaarsreceptie en dat er met geen woord werd over gerept”, klinkt het daar. “We hebben niets tegen de persoon van Lieven Delva, maar we pikken het niet dat er op zo’n onmenselijke manier wordt gehandeld. Het is een vorm van minachting. Hij kreeg zelfs de kans niet om afscheid te nemen van zijn manschappen.”

“Lokale mandatarissen gebruiken massaal hun paraplu”

Maandagavond kwam Robert Van Praet de beslissing meedelen aan het korps. Dat bleef uit protest echter massaal afwezig. “Dit is een zuivere aanval op het vrijwilligerskorps,” klinkt het bij de manschappen. “De ontgoocheling in de plaatselijke politieke mandatarissen is groot, omdat ze massaal hun paraplu gebruiken en naar de zone verwijzen. Of er acties komen weten we nog niet. De veiligheid van de burger zal altijd gevrijwaard blijven, want wij zijn mannen van ons woord.”

(NVZ)