Brandweer lanceert campagne rond rookmelders

De zonale raad van Fluvia roept op om rookmelders te hangen. © LOO
Axel Vandenheede

Vandaag lanceerde de brandweer een campagne rond rookmelders. “Rookmelders laten je niet stikken”, is de boodschap.

Vorig jaar kwamen liefst 18 West-Vlamingen om bij een woningbrand. Daarmee was onze provincie de slechtste van de klas. De vier brandweerzones van West-Vlaanderen – Fluvia, Midwest, Zone 1 en Westhoek – lanceerden daarom vandaag een belangrijke campagne rond rookmelders.

Probleem bij senioren

“Laat ons beginnen met een mythe de wereld uit te helpen”, stelt Luk Vancauwenberghe, BPA-coördinator bij Fluvia. BPA staat voor brandpreventieadiviseur. “Mensen die een hond hebben, menen dat die hen wel wakker zal maken als het brandt. Maar een hond ruikt het niet altijd. Bij mensen die slapen is het reukorgaan trouwens uitgeschakeld.”

Navraag leert dat veel West-Vlamingen geen rookmelders in huis hebben hangen. “Vorig jaar deed Fluvia 1.300 enquêtes en meer dan de helft van de ondervraagden had geen rookmelders.” Vooral bij senioren is het aantal frappant: zo hebben drie op vier 80-plussers geen rookmelders hangen.

Belangrijk is ook dat je afspreekt welke vluchtweg je neemt als het brandt

De brandweer raadt niet alleen aan om rookmelders te plaatsen – vanaf 2020 zou dat een verplichting worden – maar ook op welke plaatsen. Luk: “In de keuken, de garage of de badkamer, waar er damp of uitlaatgassen kunnen hangen, is dat niet ideaal. De andere kamers komen wel in aanmerking. Zeker de slaapkamers én de plaatsen waar je moet passeren mocht het branden. Ik denk aan de hal. Belangrijk is ook dat je afspreekt welke vluchtweg je neemt als het in huis brandt.”

1 euro per maand

De brandpreventieadviseur ijvert er ook voor om elke rookmelder elke maand te testen en stofvrij te houden. “Een goede rookmelder is bovendien eentje met een ingebouwde batterij. Zo vergeet je die niet te vervangen als ze leeg is en kan je ze ook niet verwijderen”, besluit Luk Vancauwenberghe die stelt dat een rookmelder niet duur is. “Gemiddeld hangen er zes in huis. Een goede rookmelder kost 20 euro, wat op 120 euro in totaal komt. Maar een rookmelder gaat 10 jaar mee. Met andere woorden: voor 1 euro per maand ben je een stuk beter gewapend tegen brand.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier