Brand Perneel uit Lichtervelde ontmoette de paus… voor de zesde keer

Gemeenteraadslid Brand Perneel (76) bij de paus. © GF
Redactie KW

Gemeenteraadslid Brand Perneel (76) trok naar Rome voor een ontmoeting met paus Fransiscus. Het was lang niet de eerste keer dat Brand op pauselijke audiëntie mocht. In 1956 al ontmoette hij voor de eerste keer de paus, toen Pius XII.

Het verhaal begint toen Brand nog Brandje was en zijn moeder hem in de tweede kleuterklas notenleer aanleerde en hem het jaar erna piano leerde spelen. De familie Perneel woonde toen in de Statiestraat, naast het oude rustoord en wezengesticht waar ook een kapel bijhoorde. De zusters, die wisten dat hij piano speelde, vroegen hem op zijn 14de of hij tijdens de mis de orgelmuziek wou verzorgen. Dat deed Brand en hij bleef dit jarenlang doen, ook nu nog speelt hij op een keyboard in het rusthuis.

Lid van Pro Petri Sede

Door jarenlang missen te verzorgen ontving hij in 1984 een bisschoppelijk decoratieteken. Hierdoor kon hij lid worden van Pro Petri Sede, een vereniging met leden in België, Nederland en Luxemburg, die ontstond in 1922: In de 19de eeuw trokken heel wat jonge mannen uit onze omgeving op vraag van Pius IX naar Rome om in de Pauselijke staten de orde te handhaven, de paleizen te bewaken en voor de zieken te zorgen. Na hun terugkeer besloten ze om door het oprichten van Pro Petri Sede de Heilige Vader verder te steunen.

“Aan de ontvangst is al die jaren praktisch niets veranderd, alles gebeurt via strikte regels”

Maar eerst terug naar de jonge Brand Perneel… die als puber school liep in het College in Torhout. Tijdens zijn jaren daar werd kunstgroep Thor opgericht, een groep vendelzwaaiers waarvan Brand samen met Lichterveldenaar Joris Labens (die later de Lichterveldse jongenschiro stichtte), lid werd.

Brand Perneel met een ingekaderde foto van zichzelf en de huidige paus.
Brand Perneel met een ingekaderde foto van zichzelf en de huidige paus.© Foto Kurt

Tijdens de zomer traden ze vaak op aan de kust en zonder het goed te beseffen propageerden ze zo het katholieke onderwijs. Het leverde Brand Perneel zijn eerste pauselijke audiëntie op, want in 1956 werden ze met het team uitgenodigd in castel Gandolfo, het buitenverblijf van Pius XII. Dit bezoek maakte een enorme indruk op de jonge vlaggenzwaaier en had een blijvende invloed op zijn verdere religieuze leven.

Voor de overige audiënties moeten we niet zo ver in het verleden graven: Pro Petri Sede verzamelt via giften geld voor de armsten onder de armen, mensen die getroffen worden door natuur- of andere rampen en voor bemiddeling in conflictgebieden. Ongeveer om de twee jaar gaat een delegatie naar Rome om het ingezamelde bedrag te overhandigen aan de paus.

Bedankt door de paus

Zo ontmoette Brand Perneel in 1998 paus Johannes-Paulus II, in 2011 en 2013 Benedictus XVI en in 2015 en 2018 paus Fransiscus. “Hij sprak er over de armen en over conflictgebieden en bedankte ons omdat we ons voor hen willen inzetten.”

Het Lichterveldse gemeenteraadslid koestert de ontmoetingen met de paus enorm.
Het Lichterveldse gemeenteraadslid koestert de ontmoetingen met de paus enorm.© Foto Kurt

“Hoewel er aan de ontvangst en omkadering al die jaren praktisch niets veranderd is – alles gebeurt via strikte regels – grijpt elk bezoek me toch persoonlijk aan. Je kunt je niet voorstellen hoe diep en sterk deze audiënties je persoonlijk leven richting kunnen geven, als je het zelf nog niet hebt meegemaakt.”, aldus Brand Perneel.

(Joke Van Doorne)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier