Bram uit Ardooie mag naar de Special Olympics in Abu Dhabi

Van links naar rechts: opa André Verbrugghe (Bram's grootste supporter), zus Amber, mama Trui, Bram en papa Carl. (Foto EH) © (Foto EH)
Redactie KW

De 21-jarige Bram Verbrugghe uit de Roeselaarsestraat 63 is geselecteerd voor de ‘World Summer Games’ van de Special Olympics in maart van volgend jaar in Abu Dhabi. Hij zal er deel uitmaken van het ‘Unified footballteam’, een mix van spelers met een beperking en begeleiders.

Bram Verbrugghe is de zoon van Carl Verbrugghe en Trui Defour en de broer van Amber (18). Vader Carl is clarkchauffeur bij Ardo, Trui is zorgkundige in het woonzorgcentrum De Plataan in Izegem.

“Bram heeft een mentale beperking, ADHD en autisme”, zegt zijn moeder Trui. “Hij volgde eerst bijzonder onderwijs type 1 en toen dat niet lukte type 2. “Hij zit nu in zijn laatste jaar middelbaar in het Buso Hoge Kouter in Kortrijk. Na dit schooljaar mag hij gaan werken in de afdeling tuinbouw van de beschutte werkplaats OptimaT in Lichtervelde.”

Doelman

Bram voetbalt al sedert zijn twaalf jaar. “Als doelman”, zegt hij. “Ik speelde nog bij Eendracht Hooglede, later bij Catfood Plus en nu bij KOG Stasegem, waar ze G-voetbal spelen”, zegt Bram.

G-voetbal is te vergelijken met valide voetbal, maar met een aantal aanpassingen zoals een kleiner speelveld, zeven spelers per ploeg in plaats van elf en een kortere wedstrijdduur, zodat voetballers met een beperking op hun niveau kunnen spelen. “Carl is trainer van de kids in Stasegem, ik ben hun afgevaardigde”, voegt Trui er nog aan toe.

Bram voetbalde al mee op de Special Olympics Belgium in Antwerpen met het team Unified Football (een team van spelers met een beperking en hun begeleiders).

“Een tijdje geleden kreeg hij een brief van de Special Olympics Belgium dat hij zich mocht kandidaat stellen om op 24 februari in Tubeke deel te nemen aan de selectieproeven voor de ‘World Summer Games’ van de Special Olympics in Abu Dhabi”, vervolgt Trui. “Hij moest er in aanwezigheid van zijn begeleider Walter uit het Pajottenland allerlei oefeningen doen zoals lopen, traptechniek demonstreren, tussenspurtjes doen…. En onlangs kreeg hij dan uiteindelijk te horen dat hij, samen met Mike Wattyn (Rekkem) uit zijn school in Kortrijk, van 7 tot 21 maart 2019 mee mag naar Abu Dhabi.”

Drukke voorbereiding

Het wordt voor Bram en zijn ouders de komende maanden nog een heel drukke periode van voorbereiding. “Er zijn onder andere vijf losse trainingsdagen voorzien, een stagekamp van vier dagen (in Duitsland?), mogelijks een driedaags trainingsweekend in Rome en uiteraard de gewone voetbaltrainingen”, vervolgt Trui.

“We moeten zelf wel voor 1.500 euro aan sponsoring zorgen om de kosten voor de reis en het verblijf in Abu Dhabi te helpen betalen.”

“Daarom starten we binnen een drie- à viertal weken met een pannenkoekenverkoop. Wie nu al echter pannenkoeken wil bestellen kan dit doen op de Facebookpagina’s van mij (Trui Defour), mijn man Carl Verbrugghe of via mail verbrugghe.carl@telenet.be. En in de Hoge Kouter in Kortrijk is er nog een spaghettibenefiet voor de twee geselecteerden uit de school.”

Bram is uiteraard heel blij dat hij dat uitzonderlijk evenement mag meemaken. “Ik kijk er heel erg naar uit”, zegt hij. “Al zal het ginder zonder mijn ma en pa, maar met mijn begeleiders zijn.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier