Bouw nieuw zwembad in Kortrijk officieel gestart

De eerste steen werd zaterdagochtend plechtig gelegd. © JVGK
Axel Vandenheede

Vandaag legden burgemeester Vincent Van Quickenborne en schepen van Sport An Vandersteene officieel de eerste steen van het nieuwe zwembad in Kortrijk.

Het was een symbolische eerstesteenlegging: het bedrijf S&R is al sinds mei bezig en bovendien stond het muurtje in wat de kuip van het 50-meterbad is.

Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) was niettemin verheugd dat de werken officieel op gang werden geschoten. “Kortrijk is in 2018 Europese sportstad en in dat jaar zal ook het zwembad de deuren openen. Dat wordt als het ware de kers op de taart.”

Voor de eerstesteenlegging was er zelfs een zeemeermin aanwezig.
Voor de eerstesteenlegging was er zelfs een zeemeermin aanwezig.© JVGK

“Het zwembad zal niet alleen het paradijs zijn voor de zwemmer, maar ook ecologisch verantwoord zijn: het wordt luchtdicht, compact en met de overtollige warmte zal onder meer Depart worden verwarmd. Bovendien zal op termijn Imog in Harelbeke een warmtenet uitrollen langs de Leie, zodat het zwembad met overtollige warmte van de afvalintercommunale kan worden verwarmd.”

“De Kortrijkse waterpoloclub zal straks eindelijk in eigen stad kunnen spelen” – An Vandersteene

Sportschepen An Vandersteene (N-VA) wees dan weer op het belang van een nieuw zwembad. “Je kan nostalgisch zijn over het Mimosa- en Magdalenabad, maar feit is dat die versleten zijn. De Vlaamse overheid stelde het zo: als je niets doet, krijg je geen vergunning meer. Uiteindelijk zijn we blij dat we met Zwevegem konden samenwerken en in S&R een partner vonden.”

https://www.youtube.com/watch?v=DfIrdA2zHdQ

160 meter glijbanen

“Het zwembad wordt een pareltje waar iedereen zijn gading zal vinden: er komt een 50-meterbad waardoor de Kortrijkse waterpoloclub eindelijk in Kortrijk zal kunnen spelen en onze zwemclubs op 50 meter zullen kunnen trainen. Ook de baantjestrekkers zullen er aan hun trekken komen.”

De bouwput voor het zwembad ziet er indrukwekkend uit.
De bouwput voor het zwembad ziet er indrukwekkend uit.© JVGK

De schepen benadrukte dat Kortrijk met het nieuwe 50-meterbad over meer zwemwater zal beschikken dan nu: “Mimosa, Magdalena en Lagae zijn in totaal kleiner.” Bovendien neemt S&R het zwembad in Heule ook nog voor minstens 3 jaar over. “Wie plezier wil maken, zal het ook super vinden in het nieuwe zwembad, want er is voor 160 meter glijbanen voorzien, met daarnaast een golfslagbad, een warme lagune, wellness… Zeker de moeite waard dus.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier