Bosseniersgilde Sint-Barbara blaast 400 kaarsjes uit

Redactie KW

Minister-president Geert Bourgeois zakte naar zijn geboortestad af voor de festiviteiten.

Het was de Izegemse Belleman die zaterdagmorgen om 11 uur de verjaardag van de Bosseniersgilde mocht bekendmaken. De academische zitting werd met eresalvo’s geopend en Hendrik Gors, voorzitter van de Koninlijke Aloude Bosseniers St. Barbara, mocht de talrijke aanwezigen verwelkomen.

Postume medaille

Minister-president Geert Bourgeois kwam nog eens naar zijn geboortestad om deze speciale gelegenheid te vieren. “Eén van de voorouders van de minister-president stond aan de wieg van de Izegemse Bosseniersgilde”, weet archivaris Bertrand Nolf. “Wij reiken vandaag postuum de ‘Orde van Verdienste van St.-Barbara’ uit aan Nicolas Bourgeois. Hij was, naast een gerenommeerd chirurg, ook een sleutelfiguur in het ontstaan van de gilde. Geert Bourgeois neemt de medaille in ontvangst. We zijn erg blij dat de minister-president tijd wou vrijmaken in zijn drukke programma.”

De gildenvlag uit 1680 was ook uitzonderlijk te zien in De Hoeve. “De vlag wordt zorgvuldig bewaard in een koker, want het gaat natuurlijk om een uitzonderlijk stuk”, vertelt Bertrand. “Er waren daarnaast andere historische objecten te zien uit de rijke geschiedenis van de gilde.”

(MV – foto CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier