Bos Ommegang in Izegem met voor het eerst een parochianenkoers

Een delegatie van het Bosmolens Feestcomité met achteraan v.l.n.r. voorzitter Eddy Bral, Koen Degezelle en Jean-Paul Ronse. Daarvoor v.l.n.r. Erik Kesteloot, Wim Toebat, Dirk Bogaert, Thierry Callens, Freddy Dumon en Luc Buyse. © (GF)
Redactie KW

Scheer straks je kuiten of smeer de stembanden. Van vrijdag 20 tot en met maandag 23 juli vindt in de feesttent op het Ter Beursplein opnieuw de feestvierdaagse Bosmolens Ommegang plaats. Het 23-koppig feestcomité heeft het drukke programma van enkele nieuwigheden voorzien. Die lees je hier in primeur.

Al aan de 131ste (!) editie is Bosmolens Ommegang toe. Jaarlijks keren wat vertrouwde elementen terug in het programma, maar nieuwe ingrediënten mogen ook niet ontbreken. Hoewel de feesttent altijd en voor iedereen gratis open staat, mikt men met de toegevoegde elementen vooral op de Bosmolenaar en bij uitbreiding de Izegemnaar.

Parochianenkoers

Zo is er op zaterdag 21 juli de eerste Bosmolens Cycling. De zogenaamde ‘parochianenkoers’ of gentlemen-wedstrijd doet dus zijn intrede. Nadat de nieuwelingen over de meet zijn gekomen is het de beurt aan de lokale, recreatieve renners. De minimumleeftijd om deel te nemen is 18 jaar, er is een categorie tot en boven 45 jaar. Iedere deelnemer – het aantal inschrijvingen is beperkt tot 50 – heeft sowieso prijs. De eerste drie van in totaal 20 ronden van 2,5 kilometer worden in groep gereden, daarna kan de strijd volledig losbarsten. De wedstrijd staat open voor Izegemnaars of mensen die in Izegem geboren zijn. Inschrijven kan weldra via de website.

Op zondagavond is er voor het eerst in meer dan twee decennia geen playbackwedstrijd. Het concept krijgt een upgrade naar ‘Bosmolens Got Talent’. “Het komt er op neer dat je nog mag playbacken, maar ook zingen, dansen, goochelen, acrobaten- of andere kunstjes op het podium brengen”, aldus Koen Degezelle.

Op zaterdag is er ook de traditionele Kinderdisco, dit keer ook met een Miss en Mister Bosmolens verkiezing. Dat laatste aspect is dan wel weer nieuw. Op de catwalk kan de jeugd het beste van zichzelf geven, de jury zal een eerlijk oordeel vellen.

Op maandag, tijdens de schlageravond, treedt lokale held Tom Sintobin op

De feestvierdaagse heeft ook sportief heel wat te bieden. Naast de nieuwe Bosmolens Cycling blijven de drie wielerwedstrijden ook behouden. Op zaterdag rijden de nieuwelingen, op zondag de elite zonder contract en op maandag traditiegetrouw de juniores. Op vrijdag is er voor de kinderen én volwassen (5 of 10 km) al de Bosmolens Stratenloop. “Daar wordt nog bekeken om het parcours wat te hertekenen”, stipt voorzitter Eddy Bral aan. Onder de noemer recreatie is er op maandag dan het vierde kubb-tornooi, ook daarvoor is het aantal inschrijvingen beperkt.

Maar muziek blijft ook een hoofdingrediënt. Op vrijdag komt YIP, de coverband die bekend is van de Kroegentocht, de zaal al in vuur en vlam zetten. Living Theory, de Italiaanse tribute band van Linkin Park, komt vervolgens een ode brengen aan de rockband waarvan zanger Chester Bennington exact die dag een jaar overleden zal zijn.

Couckenbak

Op zondag zal Yves Van Echelpoel (Ziet em duun) openen, Michael Schack (live drummer bij Netsky) brengt een stomend vervolg. Maandag staat sinds enkele jaren in het teken van de schlagers. Ook hier heel wat lokale inbreng. De Roeselaarse Jennifer Berton leidt de avond in, daarna is het aan Tom Sintobin die zelf een tijdlang op de Bosmolens woonde om de tent volledig op toerental te brengen. Steve Tielens – ja, die van Couckenbak en een nieuw WK-lied – mag Bosmolens Ommegang afsluiten.

Vertrouwde elementen

De vertrouwde elementen met op vrijdag de seniorennamiddag, de kaarting en de stratenloop (kinderen en volwassenen) blijven uiteraard op de affiche. Op zaterdag is er voor de kinderen een tekenwedstrijd, op zondag ‘s morgens de door het Heilige Familiekoor opgeluisterde eucharistieviering, gevolgd door familie-aperitief en de barbecue.

Iedere avond wordt afgesloten door een dj. Op vrijdag is dat DJ Class (Izegemnaar Klaas Beheydt van StubBru), de andere avonden dj Benny. Straks krijgt de website ook een facelift, vanaf 7 april zou die online moeten staan. En niet te vergeten: de feesttent is vier dagen lang gratis toegankelijk.

Het volledige programma vind je straks op de vernieuwde website www.feestcomiteitbosmolens.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier