Borstvoeding tussen slow gifts in Kortrijk

Maria Dermaut met moeder Christine Moreel en dochtertje Valentina. © KDS
Redactie KW

Maria’s Corner is het eerste borstvoedingssalon in Kortrijk. Het idee komt van Maria Dermaut, mama van de vijftien maanden jonge Valentina. In hetzelfde pand presenteert de 25-jarige onderneemster ook ‘slow gifts’, honderd procent natuurlijke spullen.

Kortrijk heeft er met het borstvoedingssalon meteen een nieuw concept bij. Bedenkster Maria Dermaut ondervond zelf hoe moeilijk het is om bijvoorbeeld tijdens het shoppen een rustig plekje te vinden om borstvoeding te geven. “Als jonge mama ben je vaak onzeker“, vertelt Maria. “Je baby’tje voeden op een plaats waar veel mensen zijn, maakt het er niet gemakkelijker op. Vandaar mijn idee om een ruimte te creëren waar mama’s en hun baby in alle rust terecht kunnen. Ondertussen bieden we ook een biologische thee of granenkoffie aan. Al is het niet de bedoeling om er een cafetaria van te maken. Borstvoeding geven staat centraal.”

Je baby’tje voeden op een plaats waar veel mensen zijn, maakt het er niet gemakkelijker op

Mama of papa’s die erna de stad willen induiken met hun baby, kunnen bij Maria’s Corner een babydraagdoek huren. “We vragen 5 euro voor een hele namiddag. Op die manier laten we de mama’s of papa’s dat eens ervaren. Een draagdoek is niet voor iedereen weggelegd. De ene vindt het fantastisch, de andere dan weer niet.” Het borstvoedingssalon wordt gecombineerd met een winkel met ‘slow gifts’, natuurlijke en ambachtelijke spulletjes en kleding. “Voor de mensen die mij kennen zal dat geen verrassing zijn“, glimlacht Maria. “Mijn moeder Christine Moreel baatte twintig jaar lang de stoffenzaak ‘Stof en Aarde’ uit. De winkel was gespecialiseerd in fairtradetextiel. Ik ben dus als het ware in het biokatoen geboren.”

Eerlijke geschenken

De voordelen van die stoffen zijn volgens Maria eindeloos. “Kleding in biokatoen of natuurlijke wol is erg goed voor de gezondheid. Baby’s die rompertjes dragen in zulke stoffen, zijn vele minder snel ziek. De stoffen werken als een soort harnas.” De kleding wordt aangevuld met ‘slow gifts’. “Het aanbod is zeer uitgebreid, van niet-giftige vuistkrijtjes tot zeepje, speelgoed en zelfontworpen geboortekaartjes door mijn vader Lieven. Ieder geschenkje is nuttig en heeft een verhaal. En dat draait vooral rond tijd. De tijd om 100 procent biologische grondstoffen te telen en tijd voor een eerlijke economie. Onder correcte werkomstandigheden werken arbeiders minder opgefokt en krijgen ze een beter loon, waardoor ze meer tijd overhouden voor zichzelf, hun ontwikkeling en hun kinderen.”

Niet duurder

De producten in Maria’s Corner zijn natuurlijk, biologisch of ambachtelijk, maar daarom niet per se duurder. “Dat is een grote misvatting. Je vindt in mijn winkel al rompertjes vanaf 12 euro. Misschien kan je ze in andere grote ketens nog goedkoper vinden, maar de kwaliteit zal nooit dezelfde zijn. Daar ben ik honderd procent van overtuigd.” Maria’s Corner vind je op de hoek van de Grote Kring en Lange Brugstraat 8 in Kortrijk. Open van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 12 en van 13 tot 18 uur.

(nvh)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier