Borstvoeding in het straatbeeld slaat aan in Roeselare, in Kortrijk niet meteen

Joyce David (provinciaal verantwoordelijke VIVA-SVV), Martine Verbrugge (bediende VIVA-SVV Kortrijk) en Tamara Vanovermeire (vroedvrouw en lactatiedeskundige vanuit geboortecoaching Reddie Teddy Bond Moyson) op de Grote Markt in Kortrijk. © EDB
Redactie KW

VIVA-SVV West-Vlaanderen wil borstvoeding (her)introduceren in het straatbeeld en organiseerde enkele borstvoeding sit-ins.

“Wanneer vrouwen in het openbaar borstvoeding geven, krijgen ze vaak negatieve reacties“, stelt Joyce David, provinciaal verantwoordelijke VIVA-SVV West-Vlaanderen. Om deze belangrijke barrière om borstvoeding te blijven geven weg te werken, organiseert de socialistische vrouwenvereniging enkele ‘borstvoedingsflashmobs’.

Vakantie

In Roeselare was het zaterdag een succes met zestien mama’s, maar in Kortrijk kwam er maandag niemand opdagen. “Misschien paste het zaterdag beter omdat dit tijdens het weekend viel. Er waren zaterdag zelfs enkele enthousiaste papa’s mee. Kortrijk is ook moeilijker bereikbaar: we ondervonden zelf hinder om hier te geraken door de maandagmarkt en het is hier nog volop vakantieperiode.”

Joyce heeft er het raden naar waarom er geen mama’s kwamen opdagen in Kortrijk. “De doelgroep – jonge vrouwen dus – zijn sowieso al een moeilijke groep om te mobiliseren voor acties. Ze hebben de borstvoeding, maar de verzorging van de baby en de eventueel ook andere kinderen en het huishouden vragen vanzelfsprekend veel tijd. In Roeselare kwamen er ook al mama’s die in Kortrijk wonen.”

“In Roeselare kwamen zelfs enkele enthousiaste papa’s mee” – Joyce David (VIVA-SVV West-Vlaanderen)

Joyce denkt niet dat de keuze voor de Grote Markt in Kortrijk een slechte plaats is. “We kozen bewust voor plaatsen waar er wel passage was, maar niet te extreem. Het is belangrijk dat mama en kind zich op hun gemak voelen.”

Oostende

VIVA SVV vindt het jammer dat er niet veel openbare plaatsen zijn waar er kan borstvoeding gegeven worden. “In Oostende is er een plaats, maar die is niet heel erg bekend.” Martine Verbrugge, bediende bij VIVA-SVV Kortrijk weet dat je bij Maria’s Corner, een winkeltje met babymateriaal, een borstvoedingssalon is, waar mama’s op hun gemak kunnen borstvoeding geven. “Dat is natuurlijk geen echte openbare plaats, maar alle mama’s die er hun kindje willen voeden zijn er welkom.”

Bond Moyson West-Vlaanderenhttps://www.facebook.com/bondmoysonwvl/https://www.facebook.comFacebook1281

Vandaag vond de eerste borstvoedingsflashmob van Viva-Svv West-Vlaanderen vzw plaats in Roeselare! Want borstvoeding moet kunnen, altijd en overal.

Geplaatst door Bond Moyson West-Vlaanderen op zaterdag 5 augustus 2017

video1.0https://www.facebook.com/bondmoysonwvl/videos/1969314466659325/500

De laatste borstvoeding-sit-in vindt op dinsdag 8 augustus vanaf 14 uur plaats op het Wapenplein in Oostende. Naast de borstvoeding sit-ins werd er bij VIVA-SVV West-Vlaanderen ook een enquête gelanceerd over het thema borstvoeding en loopt er nog tot woensdag een videoclip in Kinepolis Brugge en Kortrijk.

(EDB – foto EDB)