“Borstvoedende mama’s krijgen nog te vaak rare blikken”

Joyce David van VIVA SVV: "Door met meerdere moeders samen te zitten, willen we borstvoeding (her)introduceren in het straatbeeld." © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Van 1 tot en met 7 augustus is het ‘World Breastfeeding Week’. Bedoeling is om borstvoeding overal ter wereld te promoten. Ook de West-Vlaamse afdeling van VIVA SVV wil haar steentje bijdragen en organiseert drie flashmobs met borstvoedende moeders, onder andere in Kortrijk. “Aangestaard worden omdat je je kindje te eten geeft. Dat is toch te belachelijk voor woorden?”, zegt Joyce David van VIVA SVV

VIVA SVV, de socialistische vrouwenbeweging en Bond Moyson-partner, bestaat al ruim 100 jaar, maar is bezig met een heuse heroriëntering. De 24-jarige Joyce David belichaamt die vernieuwing perfect. “Wij willen ons als belangenorganisatie en verdediger van de vrouw in al haar facetten, focussen op thema’s en issues die vrouwen en jonge gezinnen op vandaag bezighouden. Het debat rond borstvoeding is daar één van”, vertelt ze.

Borstvoeding: iets wat voor sommige jonge ouders de normaalste zaak van de wereld is, blijkt voor anderen niet altijd even evident. De ‘Wereld Borstvoeding Week’ van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef, die dit jaar van dinsdag 1 tot en met maandag 7 augustus loopt, wil borstvoeding wereldwijd normaliseren. Volgens VIVA is borstvoeding geven in het openbaar zeker niet altijd en overal mogelijk. “De borst van een vrouw wordt nog vaak gezien als iets seksueels. Wij proberen om te focussen op de natuurlijke voedingsbron”, zegt Joyce. “Al te vaak lees je verhalen van vrouwen die verzocht worden hun baby ergens anders te voeden.”

Discriminatie

“Op de bus, in een restaurant, zelfs in een park krijgen borstvoedende mama’s rare blikken of opmerkingen, terwijl het toch een persoonlijke keuze is en blijft. Niet alleen mannen maken trouwens problemen van een ontblote borst, ook heel wat andere vrouwen hebben het er niet altijd even makkelijk mee.”

Zaterdag organiseert VIVA een flashmob in Roeselare, maandag in Kortrijk en dinsdag zitten de mama's in Oostende.
Zaterdag organiseert VIVA een flashmob in Roeselare, maandag in Kortrijk en dinsdag zitten de mama’s in Oostende.© Olaf Verhaeghe

Eerder deze week stelde Groen-politica Anne Dedry voor om borstvoeding als beschermend criterium mee op te nemen in de genderwet. “Iets wat wij alleen maar toejuichen”, klinkt het. “Hoogstwaarschijnlijk blijven veel mama’s met de opmerkingen die ze krijgen zitten en is er sprake van een sterke onderrapportering van het aantal incidenten. Het is niet evident om met die kwetsende situatie naar buiten te komen.”

“Het is in mijn ogen overigens ook simpelweg discriminatie. Aangestaard of aangesproken worden omdat je je kindje te eten geeft. Dat is toch te belachelijk voor woorden? Als je op restaurant als jonge mama expliciet gevraagd wordt de borstvoeding op het toilet verder te zetten, wordt je uitgesloten. In sommige gevallen gaan vrouwen zich zélf isoleren, terwijl dat in principe nergens voor nodig zou moeten zijn.”

“De borst van een vrouw wordt nog vaak gezien als iets seksueels”

“Wij pleiten overigens ook om informatie rond moedermelk op te nemen in het lessenpakket van lagere en middelbare schoolkinderen. De gangbare norm binnen de samenleving veranderen, vraagt tijd. Ondersteundende maatregelen of een wetgevend kader kunnen daar alleen maar bij helpen. Maar nogmaals: elke vrouw moet het voor zichzelf kunnen en mogen uitmaken.”

Directe omgeving

“Dat flesvoeding op vandaag als de norm wordt gezien, hoeft niet te verwonderen. In magazines, kranten of op televisie wordt de fles al te vaak als optimaal voorgesteld. Nochtans heeft borstvoeding zowel voor moeder als kind tal van gezondheidsvoordelen”, stelt ze. “De WHO schrijft voor om de baby de eerste zes maanden exclusief de borst te geven, maar voor het merendeel van de ouders is dat onhaalbaar. Scandinavië is enigszins een voorloper, maar eigenlijk scoort geen enkel land ter wereld écht goeie punten.”

Iets minder dan de helft (48,1%) van de Vlaamse baby’s krijgt de eerste zes weken borstvoeding, amper 9% houdt het zes maanden vol. “In vergelijking met de andere provincies scoort West-Vlaanderen daarnaast opvallend lager. Vrouwen van allochtone origine blijken ten opzichte van Westerse mama’s wel vaker voor de borst te kiezen. In andere culturen zit moedermelk blijkbaar meer ingebakken.”

“In vergelijking met andere provincies scoort West-Vlaanderen opvallend lager”

Volgens Joyce is er ook een verschil tussen generaties merkbaar. “Borstvoeding zit wel enigszins in de lift, terwijl de vorige generatie vaker vasthield aan de fles. De directe omgeving van een jonge moeder is overigens van doorslaggevend belang. Dat ook de papa, de grootouders en andere familie en vrienden mee helpen ondersteunen, heeft een positieve invloed op moeder én kind.”

Flashmobs

Om baby’s op te voeden aan de borst ook bij ons verder te promoten, organiseert VIVA komend weekend en begin volgende week drie flashmobs. “Al moet je de term ‘flashmob’ enigszins met een korreltje zout nemen”, zegt Joyce. “Het is belangrijk dat zowel moeder als kind tot rust kunnen komen. Door in de publieke ruimte met meerdere moeders samen te zitten, willen we borstvoeding (her)introduceren in het straatbeeld.”

Zaterdagmiddag strijken de dames om 14 uur neer aan De Munt in Roeselare, maandagmiddag palmen ze de Grote Markt van Kortrijk in en dinsdag zit men op het Wapenplein in Oostende. “Het is een volledig open evenement waar iedereen vanzelfsprekend welkom is. De moeders zullen er honderduit vertellen over hun eigen ervaringen en ook onze eigen experts en vertrouwenspersonen beantwoorden alle mogelijke vragen.”

Joyce zelf heeft op haar vierentwintigste nog geen kinderen. Maar ook zij zou overtuigd voor borstvoeding kiezen. “Als het bij mij natuurlijk zou lukken, twijfel ik geen moment“, besluit ze glimlachend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier