Boogstructuur nieuwe centrumbrug Ingelmunster moet eind september geplaatst zijn

© seineschelde.be
Philippe Verhaest

De bouw van de nieuwe centrumbrug in Ingelmunster over het kanaal Roeselare-Leie schiet goed op. Dinsdag 28 augustus start de montage van de stalen brugonderdelen. Als alles goed gaat, is de plaatsing in het weekend van 22 en 23 september achter de rug.

De montage van de stalen boogstructuur wordt door De Vlaamse Waterweg in zeven fasen van telkens één of meerdere dagen afgewerkt. Tijdens elke fase zijn de vertrouwde omleidingen voor fietsers en voetgangers tijdelijk onderbroken.

De verschillende onderdelen worden telkens vanuit het atelier in Gent per schik naar de werfzone gebracht. “De waterweg is dan ook een uitstekend alternatief voor grote transporten”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “We investeren miljoenen in het kanaal Roeselare-Leie om het klaar te stomen voor de binnenvaart van de toekomst. Zo kunnen we meer bedrijven en transporteurs verleiden om te kiezen voor de watersnelweg. Elke vracht die via het water gaat is een vrachtwagen minder in de file.”

De brug bestaat uit veertien onderdelen en zal in zeven stappen in elkaar worden gepast. Dat gebeurt met kranen die tot 30 meter hoog reiken. Er wordt gestart met de buitenzijdes en het middenstuk wordt als laatste geplaatst.

Boogstructuur nieuwe centrumbrug Ingelmunster moet eind september geplaatst zijn
© seineschelde.be

Om de veiligheid te garanderen, zullen de bestaande omleidingen gedurende één of twee dagen tussen 8 en 17 uur afgesloten worden. “Als de aannemer vroeger klaar is of langer moet doorwerken, zal de periode uiteraard aangepast worden”, klinkt het.

Voetgangers en fietsers kunnen gebruik maken van de iets verderop gelegen Lysbrug. De omleiding via het kasteelpark en de tijdelijke brug zijn niet toegankelijk op 28 augustus en 8, 9, 11 en 22 september. Eventueel wordt daar ook 23 september aan toegevoegd. Het jaagpad aan de kant van het station is afgesloten op 6, 7, 22 en eventueel ook 23 september.

Op 22 september is er een kijkmoment wanneer het middenstuk van de brug – het spectaculairste moment van de werken – wordt geplaatst. Eind dit jaar start dan weer de aanleg van het betonnen brugdek, dat de basis zal vormen voor het wegdek en de fiets- en voetpaden. Tot slot worden ook leuningen geïnstalleerd en worden nog wegmarkeringen aangebracht. Eind 2019 moet de nieuwe centrumbrug volledig klaar zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier