Bond Moyson voert actie om iedereen nog dit jaar naar de tandarts te krijgen

Rond de grote rode telefoon die gesprekken afspeelde over tandzorg en tandartsbezoek, herkennen we Inge Mestdag en Bieke Volcke van Bond Moyson en bezoeker Elien Wittouck. © ICK
Redactie KW

De socialistische mutualiteit Bond Moyson heeft woensdagnamiddag actie gevoerd in het Ring Shopping Kortrijk.

Daarmee wil ze West-Vlamingen overtuigen om naar hun tandarts te bellen. Bieke Volcke, woordvoerster van Bond Moyson : “Deze grote rode vintage telefoon is de blikvanger van onze actie. Tegelijk spreken gezondheidswerkers voorbijgangers aan over het volgende tandartsbezoek.”

Uit onderzoek van Bond Moyson blijkt dat 26,3 procent van alle West-Vlamingen al drie jaar lang niet bij de tandarts langs ging. Inge Mestdag, educatief medewerker binnen de dienst gezondheidspromotie van Bond Moyson: “Veel mensen hebben geen behoefte aan een preventief bezoek aan de tandarts. Veel mensen wachten met een tandartsbezoek tot ze pijn hebben. Daarnaast geven ze ook praktische beslommeringen aan. Bij velen leeft ook angst voor de tandarts.”

Verdubbeling van eigen inbreng

Als je niet regelmatig naar de tandarts gaat, heeft dit naast medische consequenties ook financiële gevolgen. “Vanaf 1 januari 2016 start het mondzorgtraject bij de tandarts. Als je in 2015 niet naar de tandarts ging, betaal je in 2016 een hoger remgeld. Dit komt neer op bijna een verdubbeling van de eigen inbreng als patiënt.”

De bezoekers wisten de actie te waarderen. Elien Wittouck (32) uit Oostrozebeke : “Het is belangrijk om jaarlijks naar de tandarts te gaan. Zelf heb ik een zoontje van drie, Jasper. Ik let er toch wel op dat alles nauwgezet opgevolgd wordt.”

(ICK)