Bommen aangetroffen in asielcentrum van Poelkapelle

De ontmijners met v.l.n.r. Franjo Bruwier, Marc Devroedt en Ecapote Sea-Tung, terwijl ze een van de bommen bovenhalen. © RB
Redactie KW

Voor een goed begrip: het gaat om explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Vrijdag 1 april rond 13 uur waren Johan Vermeulen en Luc Acke van Fedasil een sleuf aan het graven om een leiding bij te leggen op de binnenkoer van het asielcentrum van Fedasil in Poelkapelle, tot ze plots op een hard voorwerp stootten.

“Eerst dachten we dat we op een buis zaten. Maar toen we wat meer blootlegden, zagen we dat op een bom waren gestoten. Toen we de sleuf nog wat verbreedden, kwam er een tweede projectiel bloot te liggen,” zegt Johan Vermeulen. “We vonden het beter om Dovo te verwittigen.”

Brandwonden voor ontmijner

“Al snel zagen we dat het hier om 30 pond brandbommen uit de Tweede Wereldoorlog ging”, pikt explosieven- en bommendeskundige adjudant Marc Devloedt van Dovo in. “Tijdens de opgravingen en het overbrengen begon er plots een bom te roken, en kwamen fosfordampen vrij. Een ontmijner kreeg spatten op de voorarm en op de dij en liep daarbij brandwonden op. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis in Ieper.”

Dovo nam in totaal zo’n 35 bommen mee naar het depot in Houthulst.

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier