Bomma Huysentruyt: “Ik ga voor niemand achteruit”

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

De bekendste bomma van Vlaanderen – we verzwijgen wijselijk Carmen Pfaff – is ongetwijfeld Denise Creupelant. Niet alleen omdat ze de moeder is van (televisie)chef Piet Huysentruyt, maar ook omdat deze harde tante al heel wat te verduren had in haar leven.

De vlucht uit Congo in de jaren 60 had een bijzondere impact op het leven van haar en dat van haar kinderen. Maar de goesting die ze op vandaag uitstraalt, getuigt van een zelden geziene levensvreugde. “Ik heb geen traan gelaten toen we terugkeerden naar Congo. Ik gunde het hen niet.”

“Ik heb leren koken aan mijn moeder”, vertelt Denise. “We kweekten thuis schaapjes, zwijntjes, canards, kippen… Moeder deed dat allemaal dood. We hielpen daaraan mee, ja. Ik eet zelf heel graag, maar ik ben daar erg difficile in. Als het niet lekker is, dan eet ik liever niet. Ik koop ook nooit voorverpakte schotels. Nooit! Ik ben nochtans alleen. Zo heb ik gisteren nog puree klaargemaakt. Met goeie boter en twee eieren erin en na het stampen nog even door de zeef. Da’s als een crème. Kalfswangetjes, duivenjongen of poulet de bresse… héérlijk. Al moet ik wel zeggen dat ik bewust minder vlees eet. Ik eet ook geen suiker meer. Op mijn leeftijd moet je daar toch eens bij stilstaan. Zout kan ik nog moeilijk laten. (lacht) Ik hou van vers en authentiek. Hoeveel beenhouwers druipen nog hun hespen? In Ieper zit er nog een en daar rijd ik dan ook met plezier naartoe. Dan is het feest!”

(BVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier