Bom gevonden bij graafwerken, Oesterbank in Oostende ontruimd

Een kleine 200 werknemers van De Oesterbank werden opgevangen in het gebouw van roeiclub KRNSO. We bemerken directeur Luc Rosseel en burgemeester Johan Vande Lanotte. © HH
Redactie KW

Bij de werken aan de nieuwbouw van beschutte werkplaats De Oesterbank werd een bom uit de Eerste Wereldoorlog ontdekt. Een kleine 200 personeelsleden en drie omwonenden moesten geëvacueerd worden.

Bij het plaatsen van citernes in de grond voor de nieuwbouw die binnenkort wordt geopend, werd woensdagmorgen omstreeks 10 uur op 3 m diepte een bom van 1,20 m lang en een diameter van 35 cm uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. De politie werd verwittigd en die waarschuwde op haar beurt de ontmijningsdienst DOVO. De mensen moesten geëvacueerd worden in een perimeter van 300 m. Dat betekent dat alle werknemers van De Oesterbank en drie omwonenden de omgeving moesten verlaten.

Persconferentie Johan Vande Lanotte

“Op dit moment waren in De Oesterbank een kleine 200 mensen aan het werk”, zegt directeur Luc Rosseel. “Er werken wel meer mensen voor ons, maar ook op andere plaatsen. Bij de geëvacueerden waren ook 15 personeelsleden van de Veurnse beschutte werkplaats Interwest, die tijdelijk tewerkgesteld zijn in De Oesterbank. De evacuatie verliep rustig en zonder paniek. Onze mensen werden opgevangen in het nabijgelegen gebouw van de de roeiclub KRNSO en kregen er het middagmaal.

De werknemers van De Oesterbank kregen hun middagmaal geserveerd in het gebouw van de roeiclub.
De werknemers van De Oesterbank kregen hun middagmaal geserveerd in het gebouw van de roeiclub.© HH

Rond de middag bleek dat de ontmijning enkele uren in beslag zou nemen en dat iedereen naar huis mocht. De werknemers konden nog hun spullen en hun fiets of bromfiets gaan ophalen om dan te vertrekken. Daarna zou DOVO aan het werk beginnen. Daarvoor moest eerst een stuk van de bom worden afgezaagd. Burgemeester Johan Vande Lanotte en enkele politiemensen kwamen ter plaatse om de evacuatie in goede banen te helpen leiden.

Directeur Luc Rosseel spreekt de personeelsleden toe. Naast hem burgemeester Johan Vande Lanotte en directeur operaties Hannelore Hochepied van de Oostendse politie.
Directeur Luc Rosseel spreekt de personeelsleden toe. Naast hem burgemeester Johan Vande Lanotte en directeur operaties Hannelore Hochepied van de Oostendse politie.© HH

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier