Boerenmarkt in Roeselaarse Sint-Amandskerk lokt meteen veel nieuwsgierigen

© STEFAAN BEEL
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Vrijdagnamiddag opende Lokaal Roeselare de deuren in de Sint-Amandskerk. Een boerenmarkt waar je elke vrijdag van 14 tot 20 uur lokale producten kunt ontdekken.

Sinds de ontwijding van de Sint-Amandskerk was de stad al een tijdje op zoek naar een gepaste invulling. Lokaal Roeselare is er een eerste stap gezet. “We wilden de kerk teruggeven aan de mensen van Roeselare, er een plaats van maken waar we mensen samen brengen, ontmoeting stimuleren”, vertelt schepen Nathalie Muylle. “Lokaal startte een jaar geleden in Deerlijk, met succes. We zijn dan ook blij dat ze hier hun concept doortrekken met een boerenmarkt waarbij producent en consument elkaar vinden”, stelt schepen Marc Vanwalleghem.

De boerenmarkt zal iedere vrijdag van 14 tot 20 uur te bezoekenz ijn. “Je vindt er een vijftiental boeren en producenten. Ze bieden samen een ruim aanbod aan seizoensgebonden voedingsproducenten. Naast vlees, visen en groenten heb je er ook zuivel, brood en fruit. De shop biedt ook een assortiment een droge voeding en dranken. We werken uitsluitend met boeren en producenten uit eigen streek, de meeste zelfs in een straal van 10 km. Er is dus weinig vervoer nodig om de producten tot hier te krijgen. Dat betekent minder uitlaatgassen en midner files.”

“Gemak staat centraal. Dankzij het betaalsysteem betaal je al je inkopen in een keer, cash of met bancontact. Over enkele weken komt er zelfs een online bestelplatform, daarmee kun je tot donderdagnacht je boodschappen bestellen. Alles zal dan klaar liggen aan de ingang”, zegt Bert Destoop van Lokaal. “Bij goed weer is er trouwens ook een terras, en als het regent, zit je hier altijd droog.”

Exposities

De boerenmarkt zal minstens drie jaar in de Sint-Amandskerk georganiseerd worden. “Maar we zijn ervan overtuigd dat we vertrokken zijn voor een veel langere samenwerking”, aldus Nathalie Muylle nog. “We zijn momenteel bezig met een uitgebreid onderzoek over de toekomst en voeding krijgt daarbij een centrale rol, maar naast de boerenmarkt zijn er nog zes dagen waarop we activiteiten kunnen organiseren. Daarbij kijken we ook naar de aanpalende tuin en pastorie die binnenkort vrij komen. De Directeurswoning sluit binnenkort en op de site zien we een oplossing.”

De interesse voor de eerste Lokaal Roeselare was alvast groot. Al voor 14 uur stonden de mensen ongeduldig te wachten aan de deur om de sfeer op te snuiven, dankzij de vele producten kon dat ook letterlijk. Vlug heerste er een aangename drukte. Wie even wil rusten kan overigens ook genieten aan de bar, waar verschillende lokale producten worden geserveerd.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier