Boek verzamelt portretten van Honderd Heerlijke Roeselarenaars

Het team achter de Honderd Heerlijke Roeselarenaars. Vooraan zittend: Eddy Brouckaert. Zittend v.l.n.r. Johan Vergote, Marlies Maddens, Elise Vanhecke en Stefaan Beel. Bovenaan: Charlotte Degezelle, Justine Pillaert, Marieke Debusschere, Thomas Dubois en Ignace Vanhoorne. (Foto JCR) © Het team achter de Honderd Heerlijke Roeselarenaars. Vooraan zittend: Eddy Brouckaert. Zittend v.l.n.r. Johan Vergote, Marlies
Philippe Verhaest

U bent nog op zoek naar het perfecte eindejaarsgeschenk? Dan raden wij u aan om het boek ‘Honderd Heerlijke Roeselarenaars’ onder de kerstboom te leggen. Een team rasechte inwoners van de Rodenbachstad maakte liefst honderd indringende portretten van Roeselarenaars die mee hun stad op de kaart hebben gezet. “We moeten trots zijn op deze mensen”, klinkt het bij Eddy Brouckaert, Thomas Dubois en Stefaan Beel, de KW’ers die meewerkten aan het project.

Rik De Nolf, Freddy Deleye, Frederik Deburghgraeve, maar ook iconen als Machteld Ramout, Frans Schotte en Roland Storme. Het zijn maar enkele van de vele in het oog springende namen die in het boek ‘Honderd Heerlijke Roeselarenaars’ te vinden zijn.

Het idee is aan het brein van Johan Vergote ontsproten, verduidelijkt Eddy Brouckaert, als hoofdman van De Gilde der Erepoorters die het boek ondersteunt nauw betrokken bij de realisatie.

“In het voorjaar van 2015 sprak Johan, die toen nog de Standaard Boekhandel in de Ooststraat met zijn eigen uitgeverij Bibliodroom combineerde, me over zijn plannen. Hij was ervan overtuigd dat een trilogie met in totaal liefst driehonderd bekende Roeselarenaars mogelijk was. Eerst de honderd heerlijke, gevolgd door honderd bekende en honderd historische Roeselarenaars.”

De vraag kwam voor Eddy op het juiste moment. “Maar alle honderd interviews zelf afnemen, dat was net iets van het goeie te veel”, glimlacht hij. “Ik legde het plan echter voor aan De Gilde der Erepoorters en daar werd het idee meteen op gejuich onthaald. Met onze 1.200 leden hebben we ook een flinke achterban om het project een ruggengraat te geven.”

Huzarenstukje

Eddy en Johan gingen op zoek naar een redactieraad om de droom gestalte te geven. “De enige voorwaarde was dat iedereen die aan het boek meewerkte, Roeselarenaar moest zijn. Het moest immers een project voor, door en over Roeselarenaars worden.”

Journalisten en schrijvers uit alle mogelijke media stapten aan boord: Eddy Brouckaert, Charlotte Degezelle, Marieke Debusschere, Thomas Dubois, Marlies Maddens, Justine Pillaert, Elise Vanhecke en Ignace Vanhoorne tekenen voor de indringende interviews, fotograaf Stefaan Beel doet er telkens een prachtige zwart-witfoto bij. “Stuk voor stuk vakmensen.”

Honderd interviews te boek stellen, is een huzarenstukje. “In 2016 gingen we van start, maar vooral dit jaar werd er keihard gewerkt”, pikt Thomas in. “En het mooie is dat niemand die we contacteerden, weigerde. Meer nog: ze vonden het stuk voor stuk een eer om tot de Honderd Heerlijke Roeselarenaars te mogen gerekend worden.”

“Elk mens heeft een verhaal te vertellen. En het loont de moeite om te luisteren”

De definitie van een Heerlijke Roeselarenaar is eenvoudig: iemand die in Roeselare geboren (en getogen) is en de stad mee op de kaart heeft gezet. Dat kan nationaal, maar ook internationaal zijn. “Een ambassadeur van de Rodenbachstad, met andere woorden. Maar de samenstelling van de lijst was dan weer verre van eenvoudig. Onze longlist bevatte véél meer namen dan de honderd die het boek gehaald hebben. En de selectie was allesbehalve eenvoudig”, glimlacht Thomas. “Daar zijn een pak pittige debatten aan voorafgegaan. Maar het resultaat mag er meer dan zijn. Met het boek serveren we een staalkaart van wat Roeselare aan mensen en talenten te bieden heeft. En dat is erg veel.”

Ontdekkingstocht

‘Honderd Heerlijke Roeselarenaars’ voert zelfs de meest doorgewinterde inwoners mee op een ontdekkingstocht door de eigen stad. “Dat heb ik zelf mogen ervaren”, benadrukt Eddy. “Dit project werkt generatieoverschrijdend. Dankzij het project leerde ik stadsgenoten kennen waar ik nog nooit van gehoord had. Maar die hebben me keer op keer aangenaam verrast. Het moeilijkste was misschien wel om die vele boeiende gesprekken binnen het afgelijnde format te krijgen. Iedereen evenveel ruimte geven was niet altijd even evident, zeker niet wanneer de interviews ruim drie uur duurden.”

Het boek brengt zowel jong talent als monumenten uit vervlogen tijden in beeld. “Neem nu Gouden Schoen-winnaar Roland Storme”, zegt Stefaan Beel. “Toen ik de foto ging nemen, vroeg zijn partner zelfs openlijk waarom we hem opvoerden. Wel: omdat Roland een enorme staat van verdienste heeft en het meer dan te verantwoorden is om hem tot onze Honderd Heerlijke Roeselarenaars te rekenen. Die mix tussen jong en oud zorgt voor een uniek resultaat.”

Een pak gesprekken zijn blijven hangen bij de auteurs. “Paul Ameloot van Delta Light, bijvoorbeeld”, weet Eddy. “Die man reist de hele wereld rond, maar blijft tegelijk verknocht aan zijn Roeselare. En Freddy Deleye, iemand die echt niet graag in de schijnwerpers staat, was vereerd om geselecteerd te zijn. Dat gevoel overheerste trouwens bij veel mensen. Topondernemers als Philip Cracco, Donald Muylle… Ze zijn stuk voor stuk trots op hun nieuwe titel.”

Straffe anekdotes

Naast het vaste portret kom je bij elke geïnterviewde ook iets nieuws te weten. “Zelfs wanneer die mens bij wijze van spreken al compleet platgeschreven is”, stelt Thomas. “Zo bekent Philip Cracco dat de overname van Rodania niet zijn beste zakelijke zet ooit was en basketmonument Etienne Dermaut rakelt zelfs een verhaal op over zijn allereerste training met de nationale bastketploeg. Uitzonderlijk maakte zijn moeder zijn sporttas klaar, met als resultaat dat de man met twee linkersportschoenen in Brussel aankwam. Maar tóch heeft hij de training afgewerkt. Schitterend.”

Slechts één Heerlijke Roeselarenaar ontbreekt aan het lijstje, vindt het voltallige redactieteam. “Stoffel Vandoorne. We hebben talloze pogingen ondernomen om hem te contacteren, probeerden het zelfs via zijn ouders, maar niks mocht baten”, klinkt het bij Eddy. “Ongelooflijk hoe die jongen door zijn team afgeschermd wordt. Bijzonder spijtig.”

Nu ‘Honderd Heerlijke Roeselarenaars’ in de winkelrekken ligt, kijken Eddy, Thomas, Stefaan en het hele team al vooruit. “In 2018 willen we uitpakken met de honderd herkenbare Roeselarenaars. Dat zijn mensen die het straatbeeld opfleuren, die iedereen in onze stad kent. De eerste selectie willen we nog dit jaar samenstellen, maar de keuze lijkt nu al moeilijker te worden dan bij de Heerlijke Roeselarenaars. We gaan in elk geval weer voor topkwaliteit en een tijdloos werk, net zoals nu.”

In 2019 worden dan de honderd historische Roeselarenaars onder de loep genomen. “Mensen die in het verleden veel voor onze stad betekend hebben. Of er na de trilogie nog een vervolg komt? Dat kan, maar laat ons niet op de feiten vooruit lopen. Een iets heeft dit hele traject wel bewezen: elk mens heeft een verhaal te vertellen. En het loont de moeite om te luisteren.”

Goede doel

De opbrengst van ‘Honderd Heerlijke Roeselarenaars’ gaat naar twee goeie doelen. “De Bibliodroom geeft het boek uit en De Gilde der Erepoorters zorgt voor de financiële basis”, legt Eddy Brouckaert uit. “Maar we willen geen winst maken. De opbrengst schenken we dan ook integraal aan twee goeie doelen. Enerzijds willen we een project binnen Onze Kinderen steunen, anderzijds gaat ook een deel naar Het Mannahuis in Roeselare.”

‘Honderd Heerlijke Roeselarenaars’ is op duizend exemplaren gedrukt en voor 26,95 euro te koop bij Standaard Boekhandel in de Ooststraat en de Brugsesteenweg, bij De Zondvloed, Bloemen Sofie, Roularta Media Group, kledingzaak Deleye en bij de auteurs zelf.

Wist je dat…

‘Honderd Heerlijke Roeselarenaars’ staat bomvol leuke weetjes. Een greep uit het aanbod.

Burgemeester Kris Declercq zijn eerste politieke engagement het uitdelen van melkjes in de kleuterklas was?

Steven Degryse (Lectrr) ooit op de eerste plaats in een Russische hitlijst stond?

Brecht Vermeulen (fractieleider N-VA in de gemeenteraad en ondervoorzitter KSV Roeselare) als kind voetballer én goalgetter wilde worden?

Freddy Maertens (tweevoudig wereldkampioen wielrennen) zo (bij)gelovig was dat hij palmtakjes aan zijn fietsstuur vastmaakte?

Louis Bril (voormalig Open VLD-politicus) zijn typerende snor al heeft sinds zijn twaalfde?

Voetbaltrainer Yves Vanderhaeghe een exemplaar van zijn eigen doodsbericht uit de krant heeft?

Frans Schotte (voormalig hoofd van Standaard Boekhandel) vroeger enkel in de vakantie boeken las?

Kunstenaar Peter Terrin gelanceerd werd door de vicepresident van FedEx?

Je drie jaar geduld moet hebben als je een tattoo van Dagmar Verfaillie wil?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier