Boek over geschiedenis ambulances voorgesteld in Zwevegem

Joost Vanhessche en Chris Vandeputte met hun prachtige werk. © GVZ
Redactie KW

Zwevegemnaar Joost Vanhessche en Avelgemnaar Chris Vandeputte maakten een lijvig boek waarin de geschiedenis van de dringende medische hulpverlening in ons land onder de loep wordt genomen. Dit boek werd zaterdag onder grote belangstelling voorgesteld in de bibliotheek van Zwevegem.

Precies 100 jaar geleden reed de eerste gemotoriseerde ambulance in België. Om polio te helpen bestrijden werd 60 jaar terug een goed uitgerust ziekenwagennetwerk in België opgestart, de dienst 900.

Het boek is het resultaat is van ruim 10 jaar opzoekwerk, in heldere taal geschreven en rijkelijk geïllustreerd. Per decennium krijgt de lezer een goed inzicht in de evolutie van de dienst 900. Het boek telt ruim 250 afbeeldingen, waarvan de meeste nog nergens gepubliceerd zijn. “Zo kregen we toegang tot het archief van de firma D’Ieteren. We hebben daar een schat aan nooit gepubliceerd fotomateriaal gevonden. De firma was zelfs blij met de info die wij aan de foto’s konden linken”, vertelt Chris Vandeputte. Omdat het boek zo rijkelijk geïllustreerd werd, moest men het opsplitsen in twee delen. Het volgende deel, waaraan men nu volop aan het werken is, zal volgend jaar verschijnen.

(GVZ – foto GVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier