Bloemenpracht start al tijdens Paravangfeesten in Blankenberge

Eén van de topevenementen in Blankenberge is de bloemencorso, al jaren op de laatste zondag van de zomervakantie. © JW
Redactie KW

Eén van de topevenementen in Blankenberge is de bloemencorso, al jaren op de laatste zondag van de zomervakantie. Voor de komende editie kozen de regisseurs ‘speelgoed’ als thema.

“Herkenbaarheid voor zowel jong als oud is iets wat we nastreven. De wagenbouwers hebben onze verwachtingen perfect ingelost met de keuze van wat hun wagen gaat worden”, verklapt regisseur Jan Vanquathem. Typerend aan de rode draad mogen toeschouwers voor het eerst ook een praalwagen verwachten van een ander materiaal: een groot schommelpaard in ballonnen. Nog een primeur voor de corso is dat de Blankenbergse dansgroep Dance NRGY zal dansen op livemuziek van de lokale drumband dINK.

Erfgoed

Net als voorgaande jaren kan je opnieuw daags voor het uitrijden al heel wat wagens in opbouw bezoeken. “Niet alleen leggen we opnieuw een shuttletreintje in van en naar de werkplaatsen. Er worden voor het eerst ook gidsen ingezet om bezoekers van de nodige uitleg te verschaffen“, zegt Toerismeschepen Philip Konings (Open VLD).

Begin augustus al wordt promotioneel iets groots ingezet om bezoekers warm te maken voor de bloemencorso. Tijdens de Paravangfeesten op zondag 7 augustus wordt de Barcadère voor het eerst een corsodorp. Je zal er niet alleen kunnen kennismaken met de verschillende steden waar ook een bloemenstoet zoals die van in Blankenberge wordt georganiseerd. De romp van podiumboot B606 Victorine zal daar ter plaatse sierlijk bebloemd worden tot kunstwerk. “Elke stad brengt streekproducten mee die men er zal kunnen proeven. Bovendien ontwierpen we elk een unieke postkaart. Je zal ze er alle zes kunnen verzamelen”, vertelt Hans Vanquathem, coregisseur en zoon van Jan.

Corsoschool

De haren van wagenbouwers en bloemenstekers worden steeds grijzer en een verjonging is gewenst om het voortbestaan te garanderen. “Samen met Dendermonde zitten we een concreet plan om een zogenaamde corsoschool op te richten. Daarmee krijgen studenten de kneepjes van het vak te leren. In Zundert (Nederland) bestaat al zo’n school. De samenwerking tussen de corososteden is er de laatste jaren erg op verbeterd, wat ook een belangrijk gegeven is in de toekomst van de stoeten”, aldus Jan Vanquathem.

De stoet, dit jaar op zondag 28 augustus, vertrekt om 14.30 uur in de Kerkstraat ter hoogte van de Zuidlaan. Alle praalwagens verzamelen gebruikelijk om de Grote Markt. Daar worden ze verwacht omstreeks 17 uur.

(JW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier