BK lengteklimmen in Blueberry Hill is voorproefje op Olympische Spelen

Koen Demuynck. © EDB
Redactie KW

Klimclub Blueberry Hill is op zaterdag 24 maart het strijdtoneel voor het nationaal jeugdkampioenschap lengteklimmen, een van de drie klimdisciplines en straks een olympische sport.

Koen Demuynck (48) uit Lauwe runt de klimzaal en is voorzitter van de club. Hij is gehuwd met Carmen Buseyne, penningmeester van de club. Zoon Wolf geeft trainingen in de klimclub.

Koen klimt al van toen hij nog student was. “Ik klom in de oude brandweertoren in Kortrijk, daar hingen houten blokken aan de muur. Ik ging ook naar de Ardennen om te klimmen. Toen ik in de krant las dat er een klimzaal zou openen in Kortrijk, ben ik er onmiddellijk naartoe geweest.”

De zaal opende in 1989. Koen was er actief als student, gaf er les, opende de bar en stond in voor het parcours. “Ik heb dat vijf tot zes jaar gedaan maar ondertussen werkte ik in de verzekeringssector in Brussel en werd het niet meer combineerbaar.”

Nieuwe locatie gezocht

Koen bleef wel recreatief klimmen, ook toen hij zelfstandige werd in bank en verzekeringen. “In 2012 ben ik naar hier teruggekomen om met de vorige eigenaar te mikken op teambuildings voor bedrijven. We fristen alles op en in juli 2016 nam ik de zaak over.”

Ondertussen is het klantenbestand verdubbeld. “We zijn aan het uitkijken naar een grotere locatie. ‘s Avonds kan je hier soms op de koppen lopen.” Koen wil ook een locatie vinden waar de drie disciplines van het klimmen kunnen beoefend worden.

“Hier doen we aan lead- of lengteklimmen. Dan start je van beneden en wie het hoogst raakt, wint. Er is ook een discipline boulderen. Daar is het krachtig uitgezette parcours maximaal 4,5 meter hoog. Je bent niet beveiligd met touwen maar door een valmat. Dat is enorm spectaculair en houdt ook enkele sprongen in. Waar het bij lengteklimmen op uithouding aankomt, telt bij boulderen de lenigheid. Dan heb je ook het speed climbing, dat is het meest spectaculaire. Daar moet je met twee zo snel mogelijk eenzelfde parcours van 15 meter hoog beklimmen.”

Stijgende populariteit

“In 2020 zal klimmen een olympische sport zijn. De atleten zullen in de drie disciplines moeten kampen. Het zou dus leuk zijn om ook in Kortrijk die drie disciplines te kunnen aanbieden en West-Vlamingen naar de Olympische Spelen te helpen.”

De Kortrijkse klimzaal is de grootste van de provincie maar Koen ziet er geen uitbreidingsmogelijkheden. “Ook parkeren is hier een groot probleem, liefhebbers komen vanuit de hele provincie.”

Volgens Koen is klimmen – zeker bij studenten – enorm populair aan het worden. “Veel kotstudenten komen hier sporten. Je moet hier geen lid zijn van de club om te komen klimmen. In de toegangsprijs is een verzekering inbegrepen. Iedereen mag hier komen. Wie lid is van de klimclub, komt naar de wekelijkse trainingen. We hebben ook een zeer uitgebreide jeugdwerking.”

Zaterdag wordt in de klimzaal aan de Oudenaardsesteenweg 343 het BK voor de jeugd georganiseerd. Bij de 137 deelnemers zijn er ook vijf van de thuisclub. Het BK start om 9 uur met de finale om 16 uur. De hele dag kunnen toeschouwers gratis komen genieten van het spektakel. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier