Bisschop Lode Aerts bezoekt de vzw saMENSpel in Izegem

© Frank
Redactie KW

Dinsdag bezocht de Brugse bisschop Lode Aerts de vzw saMENSpel in de Ommegangstraat in Izegem. Hij raakte erg onder de indruk van de getuigenis van autist Koen, die jarenlang vocht tegen drugs en problemen thuis en uiteindelijk via Beschut Wonen en psychologische begeleiding zijn plaats in de maatschappij veroverde.

De Brugse bisschop Lode Aerts bezocht vandaag het decanaat Izegem. Hij ging met deken Herman Lecluyse langs in ‘t Pandje, het VTI, het provinciaal centrum ‘t Venster in Emelgem en de vzw saMENSpel in de Ommegangstraat, dat Beschut Wonen, Den Omgang, De Tatsevoet en Psychiatrische Zorg in een Thuissituatie (PZT) Midden-West-Vlaanderen overkoepelt. De vzw ondersteunt en begeleidt mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid in de verschillende levensdomeinen als wonen, werk en vrije tijd.

“We zijn een kleine organisatie, maar wel eentje met veel ambitie”, zei directeur Pieter Vierstraete tot bisschop Lode Aerts. “Dit bezoek van de bisschop kadert ook in de Werelddag van de Geestelijke Gezondheidszorg waarvan de slogan is ‘Samen veerkrachtig’. En dat bereiken we hier met onze vzw door te luisteren naar de noden van de mensen die met ons contact opnemen.”

Koen getuigt

Niemand kon beter duidelijk maken wat het personeel en de vrijwilligers van vzw saMENSpel doen dan Koen (36), een ex-bewoner van Beschut Wonen. Na de dood van zijn moeder en grootmoeder – Koen was toen 12 jaar – begon het slecht te gaan met de man uit Kluisbergen. Met zijn vader en oudste zus klikte het niet. Hij was vaak depressief, raakte aan de drugs (cannabis) en werd meer dan één keer opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Via Beschut Wonen en zijn begeleiding herpakte hij zich, kon hij individueel gaan wonen en vond hij vast werk in een beschutte werkplaats. Hij kocht ondertussen zelfs een eigen woning.

Bisschop Lode Aerts, personeel en vrijwilligers waren danig onder de indruk van Koens moed om voor een divers gezelschap zo open en eerlijk te getuigen. Maar met zijn woorden vertelde hij wat de vzw saMENSpel kan betekenen voor mensen die door omstandigheden psychisch erg kwetsbaar worden.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier