Bisschop Jozef De Kesel naar Irak voor solidariteitsmissie

Leon Lemmens, Guy Harpigny en Jozef De Kesel © Tim Dirven
Redactie KW

Drie Belgische bisschoppen verblijven van 17 september tot 21 september voor een solidariteitsmissie in het noorden van Irak.

Mgr. Guy Harpigny, bisschop van Doornik, Mgr. Jozef De Kesel, bisschop van Brugge en Mgr. Leon Lemmens, hulpbisschop voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen, zullen er te gast zijn bij de Chaldeeuws-katholieke Kerk, die onder meer in Erbil en Dohuk instaat voor de opvang van duizenden vluchtelingen.

“We mogen de christenen in het Nabije-Oosten niet aan hun lot overlaten”, stellen de bisschoppen. De aanwezigheid van christelijke gemeenschappen dateert er van het begin van onze jaartelling en vele eeuwen hebben zij er vreedzaam hun godsdienst kunnen belijden, maar dat samenlevingsmodel staat nu op de helling.

Daarom is de Belgische bisschoppenconferentie ingegaan op de uitnodiging van Zijne Zaligheid Louis Raphaël I Sako, de Chaldeeuwse patriarch van Bagdad, en mgr. Bashar Matti Warda, de Chaldeeuwse aartsbisschop van Erbil, om de vele – christelijke en andere – vluchtelingen waar zij zich al maanden over ontfermen, ter plekke een hart onder de riem te steken.

Over concrete extra materiële solidariteit van de Belgische Kerk met de zusterkerken in het Midden-Oosten zullen de Belgische bisschoppen de patriarch van Chaldeeuws-katholieke Kerk in Erbil persoonlijk inlichten. Maar christelijke solidariteit is ook altijd gebaseerd op ontmoeting en op gemeenschappelijk gebed. De katholieke gemeenschap is in de regio bijzonder actief, onder meer via de pauselijke hulporganisatie Kerk in Nood – die de reis mee heeft georganiseerd – en de niet-gouvernementele organisaties Caritas International en Jesuit Refugee Service. De bisschoppen zullen onder meer projecten van deze hulporganisaties bezoeken.

Het bezoek van de bisschoppen wil de aandacht van gelovigen en van de ruimere publieke opinie vestigen op de zware druk die momenteel weegt op de religieuze diversiteit in Irak, Syrië en de andere landen van de regio. “Het verlies van die religieuze diversiteit in het Midden-Oosten zou niet alleen een ramp zijn voor de christenen, maar voor de hele mensheid”, zeggen trouwens ook de plaatselijke bisschoppen.

Na hun solidariteitsmissie zullen de bisschoppen hun ervaringen in het noorden van Irak ook delen met alle gelovigen, in het bijzonder met de Oosterse christenen in België.

(PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier