Bisdom Brugge zegt sorry voor seksueel misbruik in Klein Seminarie van Roeselare

10/11/16 om 16:12 - Bijgewerkt om 16:10

Het bisdom Brugge heeft zich verontschuldigd voor feiten van seksuele aard die zich 77 jaar geleden voordeden. Dat zegt kanunnik Koen Vanhoutte. Donderdag kwamen feiten aan het licht van vermeend seksueel misbruik in het Klein Seminarie in Roeselare.

Bisdom Brugge zegt sorry voor seksueel misbruik in Klein Seminarie van Roeselare

Het was de broer van het slachtoffer die naar het bisdom trok met het verhaal. Het slachtoffer zou 77 jaar geleden mishandeld en misbruikt zijn geweest in het Klein Seminarie in Roeselare. Hij heeft dat zijn hele leven verzwegen tot op zijn sterfbed. Pas toen lichtte hij zijn broer in, die per brief contact opnam met het bisdom Brugge.

"We hebben hem uitgenodigd op het bisdom en hebben op een open manier geluisterd naar zijn verhaal", zegt kanunnik Vanhoutte. "Het is moeilijk om te achterhalen wat er precies gebeurd is, omdat iedereen uit die periode overleden is. We weten ook niet hoe die leraar pedagogisch omging met kinderen. Het is eerder uitzonderlijk dat we dergelijke feiten te horen krijgen die dateren van voor de Tweede Wereldoorlog. Toch wilden we luisteren naar het verhaal. Dat is het eerlijkste", aldus Vanhoutte.

"Duidelijke lijn blijven volgen"

Daarmee zet het bisdom de lijn voort die voormalig bisschop Jozef De Kesel heeft uitgezet, namelijk een meer open en transparante manier van omgaan met dergelijk misbruik. "Er is een duidelijke lijn uitgezet en die blijven we volgen", aldus Vanhoutte.

Een financiële compensatie kon niet gegeven worden. Daar is ook niets voor voorzien. Maar het bisdom schonk wel een bijdrage aan een zorgvoorziening waar de zoon van het slachtoffer verblijft. "Het is een symbolische steun. We willen er zijn voor mensen in nood."

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!