Bisdom Brugge vraagt geen rugzakken en tassen mee te nemen naar wijding nieuwe bisschop

01/12/16 om 20:14 - Bijgewerkt om 20:13

Kanunnik Lode Aerts wordt zondag tot bisschop gewijd in de Sint-Salvatorskathedraal van Brugge. .

Bisdom Brugge vraagt geen rugzakken en tassen mee te nemen naar wijding nieuwe bisschop

© BELGA

Dat gebeurt tijdens een speciale wijdingsplechtigheid om 15 uur waarbij ook kardinaal Jozef De Kesel, Aerts voorganger in het bisdom Brugge, aanwezig zal zijn. Aartsbisschop De Kesel neemt de taak van hoofdconsecrator op zich.

Het bisdom Brugge maakt zich op voor de bisschopswijding van Lode Aerts. Een niet alledaagse gebeurtenis want sinds de heroprichting van het bisdom in 1834 zijn er nog maar elf bisschoppen Lode Aerts voorgegaan. Jozef De Kesel volgde in 2010 Roger Vangheluwe op, die opstapte na een schandaal rond seksueel misbruik. Hoofdconsecrator De Kesel zal bijgestaan worden door mgr. Luc Van Looy en mgr. Arthur Luysterman, respectievelijk de Gentse bisschop en diens voorganger.

Een eerste etappe in de wijdingsplechtigheid is het voorlezen van het pauselijk mandaat voor de benoeming en de bisschopswijding. Twee priesters van het bisdom Brugge begeleiden Lode Aerts naar zijn nieuw ambt. Daarna volgt de woorddienst met de lezingen van de tweede zondag van de advent. Kardinaal De Kesel verzorgt de homilie.

De tweede etappe in de plechtigheid is de eigenlijke bisschopswijding. Aerts zal eerst gevraagd worden naar zijn bereidheid om bisschop te worden en zo als opvolger van de apostelen het evangelie te verkondigen. Het belangrijkste moment in de viering is de handoplegging door alle aanwezige bisschoppen en het aansluitende wijdingsgebed. Daarna zal de nieuwe bisschop ook nog gezalfd worden en volgen nog enkele rituelen. Tot slot mag hij plaats nemen op de bisschopzetel.

Na de eucharistie en de communie zal bisschop Aerts de gelovigen nog toespreken. De dienst eindigt met een zegen.

In de Sint-Salvatorkathedraal zullen heel wat gelovigen, religieuzen, pastoraal werkenden, diakens, priesters en abten aanwezig zijn. Ook nuntius in België Augustine Kasujja en nuntius bij de Europese gemeenschap Alain Lebeaupin zullen aanwezig zijn, en uiteraard heel wat vertegenwoordigers van de stad, provincie en socio-culturele instellingen.

In de kathedraal zijn ook nog wat plaatsen voorzien voor niet-genodigden, maar er is ook een groot scherm voorzien op de Site Oud Sint-Jan. Het bisdom vraagt rugzakken en handtassen niet mee te nemen, in het kader van de veiligheid.

(BELGA)

>> Meer informatie via www.bisdombrugge.be.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!