Bisdom Brugge haalt fors uit tegen politie-actie vluchtelingen Zeebrugge

© Foto VTM
Redactie KW

“Het kan niet dat de privébezittingen van transmigranten worden vernield”, zegt vicaris Kris Depoortere in een mededeling. Volgens de politie was dat niet het geval.

Bij een controleactie van de politie zijn vrijdagochtend in Zeebrugge 21 Iraniërs opgepakt. Dat bevestigt de politiezone Brugge. De vluchtelingen werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Naar verluidt werden bezittingen van illegale vluchtelingen of transmigranten daarbij in een vuilniscontainer gegooid en op die manier vernield.

Het bisdom van Brugge reageerde in een mededeling scherp op de handelwijze van de politie. “Wij vinden het vanuit humanitair en christelijk standpunt onaanvaardbaar dat aan mensen-op-de-dool elementaire voedsel- en medische hulp ontzegd wordt”, reageert Kris Depoortere, bisschoppelijk vicaris caritas, diaconie en solidariteit.

Het kan niet dat de privébezittingen van transmigraten ter grootte van een plastiekzak vernield worden. We blijven de werkgroep rond de kerk in Zeebrugge, die basisbescherming biedt aan medemensen, ondersteunen en bemoedigen.”

Het is de eerste keer dat het bisdom Brugge op deze niet mis te verstane manier reageert op o.a. de vrees die gouverneur Carl Decaluwé vorige week maandag uitspraak over mogelijke tentenkampen in de buurt van de Zeebrugse haven. In die context stipte de gouverneur aan dat het geen goed idee is om de illegale vluchtelingen daar voedsel te bezorgen. Er kwamen heel wat reacties op die mededeling toen.

Volgens de politie klopt het niet dat de persoonlijke bezittingen van de vluchtelingen zomaar door de vuilnisdienst werden opgehaald. “Alles is verlopen zoals gebruikelijk. Die mensen mochten hun persoonlijke spullen meenemen naar het politiekantoor en hebben dat ook gedaan. Alle rommel, zoals oude matrassen en zeilen, is achteraf opgekuist“, aldus Philippe Tankrey van de Brugse politie.

De Kerk is intussen van plan om in Zeebrugge een infopunt op te starten voor de transmigranten. Daar zal dan juridische bijstand worden geleverd aan de vluchtelingen. Er zal ook gezorgd worden voor elementaire medische bijstand en er wordt ook gezorgd voor een sanitaire installatie, zodat de mensen zich daar elementair kunnen verzorgen. Dat zei Filip Carpentier op Radio 1. “Het is niet verboden”, zo zei hij nog, “om mensen in nood bij te staan.”

(JG/BELGA – Foto VTM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier