Birger Dassonneville uit Heule enige nieuwe West-Vlaamse diaken

Mgr. Johan Bonny wijdt Birger Dassonneville uit Heule tot diaken. © Yves Vandenbossche
Redactie KW

In een bomvolle kerk van het Grootseminarie in Brugge werd Birger Dassonneville uit Heule woensdagavond door Mgr. Johan Bonny tot diaken gewijd.

Normaal gezien zou de voormalige Brugse bisschop De Kesel voorgaan in de wijdingsplechtigheid, maar hij moest net die dag in Rome uit handen van de paus het ‘pallium’ ontvangen, een wollen schouderband als teken van het gezag als aartsbisschop.

Birger Dassonneville – die volgende maand pas 24 wordt – is dit jaar de enige West-Vlaamse diaken, maar samen met hem werd ook de 28-jarige Ettien N’Guessan tot diaken gewijd. Hij komt uit Ivoorkust en studeerde samen met Birger aan het Brugse Grootseminarie. Hij spreekt intussen vlekkeloos Nederlands en woont in Heist-Duinbergen. Nadat bisschop Bonny de wijding had toegediend, brak een oorverdovend applaus los.

De twee kersverse diakens: Birger Dassonneville en Ettien N'Guessan, afkomstig uit Ivoorkust.
De twee kersverse diakens: Birger Dassonneville en Ettien N’Guessan, afkomstig uit Ivoorkust.© NM

De plechtigheid was niet alleen een bijzonder emotioneel moment voor Birger maar ook voor zijn ouders, zus en twee broers en niet het minst voor zijn 82-jarige grootmoeder die naar dit moment had uitgekeken. Ook een volle bus met mensen uit de pastorale eenheid Sint-Marcus uit Heule woonde de viering bij. Ook uit Ardooie, waar Birger het voorbije half jaar stage liep en uit Heist-Duinbergen waar Ettien al vele jaren woont en op de parochie helpt, waren vele mensen aanwezig.

De diakenwijding is de laatste stap op weg naar de priesterwijding die voor hen dan volgend jaar gepland is. Dit jaar zijn er geen priesterwijdingen in het bisdom Brugge.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier